Erasmus+ bo v naslednjem finančnem okviru ponudil več priložnosti še večjemu številu ljudi

0

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na odboru za kulturo – CULT poslanskim kolegom predstavil doseženi dogovor iz trialoga o novem programu Erasmus+ v naslednjem finančnem okviru 2021 – 2027.

Poslanec je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da “smo po dveh letih in pol trdega dela in na trenutke zelo zahtevnih pogajanjih uspeli doseči dogovor s Svetom o prihodnjem programu Erasmus+.”

“Čeprav nimamo ambicioznega proračuna, kot smo si ga želeli, se bo novi program Erasmus + vseeno znatno okrepil z realnim povečanjem za približno 60% v primerjavi s programom v prejšnjem finančnem okviru,” je dejal evropski poslanec in dodal, da v  luči trenutnih zahtevnih razmer to predstavlja velik uspeh.

Opozoril je tudi, da bo novi program prinesel tudi nekaj pomembnih novosti. “S Svetom smo se dogovorili, da bo novi program financiral tri velike nove pobude – Evropske univerze, pobuda DiscoverEU in Centri poklicne odličnosti,” je dejal dr. Zver. Po njegovih besedah bodo v program uvedeni tudi pomembni poenostavitveni ukrepi, številni med njimi so bili zagotovljeni na pobudo Parlamenta. “Obseg programa bo širši, bolj vključujoč ter bo nudil več priložnosti večji skupini ljudi,” je izpostavil evropski poslanec in dodal, da je Parlamentu  uspelo zagotoviti proračunski delež, ki bo omogočil, da bodo lahko odrasli, ki so vključeni v izobraževalne programe, sodelovali v izmenjavah. “Prav tako smo povečali proračun za mobilnost v poklicnem izobraževanju in usposabljanju ter zagotovili majhno, a ključno povečanje sredstev za šport. Prišlo je do številnih drugih pomembnih sprememb, vključno z okrepljenim okvirom za spremljanje in vrednotenje ter ključnimi kazalniki, za katere upamo, da bodo pripomogli k bolj zelenemu (bolj okolju prijaznemu) Erasmusu+” je še nanizal dr. Zver.

“Ponosen sem, da smo skupaj zagotovili, da bo Erasmus+ v naslednjem finančnem okviru 2021 – 2027 ponudil več priložnosti še večjemu številu ljudi, da obogatijo svoje življenje, zlasti tistim, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov v preteklosti niso sodelovali. To je velik korak naprej,” je ob tem še poudaril poslanec dr. Milan Zver.

Evropski poslanec se je ob zaključku razprave zahvalil za trdo delo, zavzetost in podporo v dolgotrajnem procesu pogajanj tudi vsem poročevalcem v senci, strokovnim sodelavcem v sekretariatu, predsednici odbora CULT ter zlasti finskemu in nemškemu predsedstvu.”

Člani odbora so doseženi dogovor iz trialoga, ki ga je za Evropski parlament vodil slovenski poslanec, potrdili z 29 glasovi, brez glasu proti ali vzdržanim.   

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen