Biden pred predsedniško prisego sporoča: V Ameriki je nov dan. Trump brez čestitke odletel na Florido.

0

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je nekaj ur pred svojo prisego na Twitterju zapisal, da je v Ameriki nov dan. To je tvitnil nekaj minut po odhodu dosedanjega predsednika Donalda Trumpa iz Washingtona. Ta je v skladu s tradicijo svojemu nasledniku pustil pismo.

“V Ameriki je nov dan,” je na Twitterju zapisal novoizvoljeni ameriški predsednik Biden.

Tik pred tem je Belo hišo še zadnjič kot predsednik ZDA zapustil republikanec Donald Trump, ki je poletel na Florido. Tako se bo prvič po več kot 150 letih zgodilo, da se odhajajoči predsednik ne bo udeležil inavguracije svojega naslednika.

To je torej v nasprotju s tradicijo, ki pa jo je Trump vseeno vsaj deloma spoštoval. Bidnu je namreč v Beli hiši pustil pismo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik odhajajočega predsednika Judd Deere. Trump sicer svojemu nasledniku še vedno ni čestital za zmago na novembrskih volitvah.

Biden se je danes pred inavguracijo skupaj s soprogo Jill udeležil tudi maše v Washingtonu. Njegovemu povabilu k maši so se odzvali tudi demokratska in republikanska voditelja senata in predstavniškega doma. Odzvali so se tako Chuck Schumer in Nancy Pelosi, kot tudi republikanca Mitch McConnell in Kevin McCarthy.

78-letnik bo kot 46. ameriški predsednik prisegel danes nekaj pred poldnevom po lokalnem času (okoli 18. ure po srednjeevropskem času) pred Kapitolom, v katerega so pred tednom dni vdrli Trumpovi podporniki.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen