Biden danes prisega na položaj 46. predsednika ZDA

0

Demokrat Joe Biden bo danes opoldne po krajevnem oziroma ob 18. uri po srednjeevropskem času pred zahodnim pročeljem kongresne palače v Washingtonu prisegel na položaj 46. predsednika ZDA, s čimer se uradno konča po oceni poznavalcev najbolj nenavadno obdobje ameriške predsedniške zgodovine.

Biden namerava že na dan prisege izdati številne izvršne ukaze, s katerimi bo odpravil nekatere ukrepe svojega predhodnika Donalda Trumpa ter začrtal lastno pot za naslednja štiri leta. Nemudoma se namerava soočiti s štirimi največjimi krizami, kar so pandemija covida-19, ekonomija, podnebne spremembe in sistem priseljevanja.

Dosedanji predsednik ZDA Donald Trump se današnje slovesnosti ob prisegi in vseh drugih tradicionalni dejavnosti ne bo udeležil. Z vladnim letalom Air Force One bo namesto tega odpotoval na Florido, kjer bo po novem vsaj začasno stanoval. Trump poraza na predsedniških volitvah 3. novembra lani še vedno ne priznava in trdi, da ga nikoli ne bo.

Američani se radi ponašajo z mirnim in demokratičnim prenosom oblasti, ki ga najbolj simbolizira prav prisega novega predsednika ob prisotnosti kongresnikov, vrhovnih sodnikov, veleposlanikov in drugih povabljenih gostov.

Zaradi vdora Trumpovih podpornikov v ameriški kongres 6. januarja tokrat ne bo navdušene množice ali protestnikov. Travnik National Mall je zaprt, skupaj s celotnim centrom ameriške prestolnice, za varovanje pa so vpoklicali 25.000 pripadnikov nacionalne garde. Ljudi bi bilo letos vsekakor manj kot običajno tudi zaradi pandemije covida-19.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen