30-letni zgodovinski lok: Tako kot smo kot narod leta 1991 združeni in enotni ustavili JLA tako bomo letos ustavili tudi covid-19

0

Piše: mag. Dejan Kaloh, poslanec DZ RS

Skrajno hudi časi v človeški zgodovini niso redki, a zdi, da so se v zadnjem stoletju katastrofični dogodki precej bolj pogosti. V preteklem 20. stoletju  in v prvih dvajsetih letih 21. stoletja, torej v zadnjih 120 letih je človeštvo doživelo in preživelo svetovno pandemijo španske gripe, dve svetovni vojni in holokavst, ter bilo priča številnim državljanskim vojnam, černobilski jedrski eksploziji, občutilo je teroristične morije, smrtonosne potrese, poplave in cunamije ter epidemije morilskih bolezni.

V začetku letu 2020 je ves svet zadel še ubijalski koronavirus, ki so mu zdravniki dali ime sars-cov-2, bolezen, ki jo povzroča pa poimenovali covid-19. Svet se je kmalu snel s tečajev in se nehal vrteti. Države so razglašale karantene za celotne državne teritorije ali za posamezna mesta, zapirale so državne meje, prizemljala letala ter povsem ugašala javno življenje. Dosedanja svetovna bilanca posledic covida-19 je grozljiva: več kot 84 milijonov okuženih in 1,8 umrlih.

Velika sreča v veliki covidni nesreči je v Sloveniji bila v tem, da je marca 2020 prišlo do zamenjave oblasti. Nesposobnega »koruznega puškometalca« Marjana Šarca je na čelu slovenske vlade zamenjal izkušen državnik Janez Janša, ki bi predsednik vlade moral postati že po zmagovitem rezultatu SDS na državnozborskih volitvah leta 2018. A takrat je žal še enkrat več na plano udaril izključevalni komunistični refleks. Sam pravim, da karma deluje tudi v politiki in tako je postavila na svoje pravo mesto stvari tudi na političnem parketu v Sloveniji. Tretja Janševa vlada je v boju z epidemijo novega koronavirusa delovala premišljeno, hitro, odločno in učinkovito. S kar sedmimi protikoronskimi paketi je močno ublažila koronakrizo in naslovila prav vse ranljive skupine prebivalstva kakor tudi vse prizadete segmente gospodarstva. Na samem zdravstvenem področju pa poskrbela za dovolj zaščitne opreme tako za zdravstveni kader kot za državljane in zagotovila dodatne bolnišnične kapacitete za obolele. V tem pogledu prav nikogar ni pustila od zadaj!

Seveda pa si na tem mestu veliko zahvalo in večno hvaležnost zaslužijo tisti, ki se zoper epidemijo smrtonosne bolezni neutrudno in prizadevno borijo v prvih vrstah – to je celotno slovensko zdravstveno osebje. Zahvala pa gre tudi vsem tistim Slovenkam in Slovencem, ki dosledno spoštujejo vladne ukrepe za zajezitev epidemije, disciplinirano nosijo zaščitne obrazne maske in spoštujejo ustrezno medsebojno razdaljo.

Glede na zgoraj navedene družbene kataklizme lahko ugotovimo, da je človek v svoji fizični pojavnosti zelo ranljivo živo bitje, človeška vrsta kot celota pa je hkrati zelo trpežna. Zelo trpežna, prebičana od udarcev usode, pa je tudi slovenska nacija, ki je prav tako v zadnjem stoletju zelo trpela. Slovenski narod je bil izpostavljen trem barbarskim totalitarizmom. Nečloveški in zavržen je bil tudi komunizem, ki je obrnil brata proti bratu in s svojim hudičevim repom otresal vse do leta 1991, ko je povzročil celo novo vojno. A vse to smo Slovenci in Slovenke uspeli preživeti. Stali smo in obstali. Obstali bomo tudi v prihodnje.

V letu 2021, ko bo Slovenija ponosno obeležila svojo 30. obletnico državnosti, bomo zagotovo premagali tudi smrtonosno covidno bolezen. Cepljenje proti covidu-19 se je v Sloveniji začelo v zadnjih dnevih leta 2020, z rednim hitrim testiranjem, ki bo vzpostavljeno od 4. januarja dalje, pa bo ustavljanje širjenja okužb s koronavirusom še bolj uspešno. Tako kot smo Slovenci pred 30 leti ustavili agresorsko JLA tako bomo letos ustavili covid-19.

Ni naključje, da ta 30-letni zgodovinski lok ponovno povezuje združeni in enotni slovenski narod in nekateri izjemni – od Boga poslani – posamezniki, med katerimi je zagotovo slovenski premier Janez Janša in nekateri izpostavljeni zdravstveni delavci. Hvala Vam iz srca!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen