Vodja Frontexa zavrača očitke o sodelovanju pri zavračanju migrantov v Egejskem morju

0

Izvršni direktor evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex Fabrice Leggeri je danes v Evropskem parlamentu zavrnil očitke o sodelovanju pri zavračanju migrantov v Egejskem morju. Kot je dejal v pristojnem parlamentarnem odboru, za zdaj ni dokazov o aktivnem posrednem ali neposrednem sodelovanju osebja Frontexa pri zavračanju migrantov.

Navedbe o vpletenosti uradnikov Frontexa v prisilno vračanje migrantov in beguncev v Egejskem morju, kar je po mednarodnem pravu nezakonita praksa, so se pojavile v medijih. Tako Frontex kot Grčija očitke zavračata. Kljub temu je Evropska komisija agencijo pozvala k preiskavi očitkov, zaradi česar je Leggeri predlagal ustanovitev preiskovalne komisije.

Leggeri je na današnjem zaslišanju v odboru Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve poudaril, da ni dokazov o sodelovanju uradnikov Frontexa pri prisilnem vračanju migrantov in beguncev v Egejskem morju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Socialistov in demokratov (S&D), druge največje skupine v Evropskem parlamentu, Leggeri danes ni prepričal, zato ga pozivajo k odstopu. Kot trdijo v sporočilu za javnost, izvršni direktor Frontexa ni odgovoril na vprašanja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen