Ukrajina si prizadeva nekdanjo jedrsko elektrarno v Černobilu uvrstiti na seznam svetovne dediščine Unesca

0

Ukrajina želi doseči uvrstitev izključne cone na območju nekdanje jedrske elektrarne v Černobilu, ki je bila pred 34 leti uničena v najhujši jedrski nesreči v zgodovini človeštva, na seznam svetovne dediščine Unesca, je danes napovedal ukrajinski minister za kulturo Oleksandr Tkačenko.

PREBERITE ŠE TO: Pretresljiv video iz drona: Tako danes zgleda Černobil – zaraščen z naravo in povsem brez ljudi!

Povedal je, da namerava država Organizaciji Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) marca vložiti predlog za uvrstitev objektov v izključni coni, ki je bila vzpostavljena po nesreči v jedrski elektrarni v Černobilu, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

“Mnoge spomenike v černobilskem kompleksu bi lahko ohranili, da bi se človeštvo spominjalo, kaj se nam je zgodilo,” je dejal minister na spominski slovesnosti za žrtve nesreče leta 1986.

Na seznamu svetovne dediščine Unesca je uvrščenih že več krajev v Ukrajini, med drugim katedrala svete Sofije v Kijevu in zgodovinsko središče mesta Lvov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V jedrski elektrarni v Černobilu, ki leži približno 110 kilometrov severno od Kijeva, sta 26. aprila 1986 med varnostnim preizkusom odjeknili dve eksploziji in razdejali četrti reaktor elektrarne. Pri tem je v zraku nastal smrtonosen radioaktivni oblak, ki se je razširil nad vso Evropo.

Koliko žrtev je terjala katastrofa v Černobilu, več kot tri desetletja kasneje ostaja neznanka. Medtem ko je Svetovna zdravstvena organizacija predvidela dodatnih 4000 smrti zaradi raka v okoliških državah, mednarodna okoljevarstvena organizacija Greenpeace ocenjuje, da je zaradi radioaktivnega sevanja umrlo že 100.000 ljudi.

Posledice nesreče še danes ogrožajo zdravje lokalnih prebivalcev. Na onesnaženih območjih živi več kot pet milijonov ljudi – 2,3 milijona Ukrajincev, 1,1 milijona Belorusov in 1,6 milijona Rusov. 10.000 kvadratnih kilometrov zemlje je še vedno neprimerne za gospodarske dejavnosti. Na območju deset kilometrov od černobilske elektrarne zaradi visoke stopnje onesnaženosti s plutonijem življenje ne bo mogoče še več deset tisoč let.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen