Trgovci razočarani, ker na prvo ponovoletno nedeljo trgovine ne bodo odprte

0

Odločitev poslancev, da to nedeljo trgovine izjemoma ne bodo odprte, kot je predlagala vlada, je trgovce razočarala. Odprtje bi pripomoglo izključno k zmanjšanju gneče v prodajalnah na prve dni leta 2021 in s tem k preprečitvi širjenja okužb z novim koronavirusom, so sporočili.

Vlada je odprtje trgovin na dve nedelji ob prehodu leta, 27. decembra in 3. januarja, predlagala v sedmem protikoronskem zakonu z utemeljitvijo, da bi v nasprotnem primeru bile trgovine zaprte tri dni skupaj, kar pa pomeni večji obisk in s tem večjo možnost za okužbe v obdobju pred in po tem.

Vendar so minulo nedeljo trgovine ostale zaprte, saj je DZ zakon potrjeval šele na torkovi seji. Ob tem so poslanci soglašali, naj ostanejo zaprte tudi na prvo januarsko nedeljo. Tako so predlagali v poslanskih skupinah LMŠ, SAB, SD in Levica, za pa so glasovali tudi skoraj vsi poslanci SDS, en poslanec DeSUS ter poslanca narodnosti. Poslanec Levice Primož Siter je komentiral, da so bile trgovine zaprte tri dni zapored tudi minuli konec tedna, pa smo vsi preživeli.

Na Trgovinski zbornici Slovenije so nad to odločitvijo razočarani. Z odprtjem trgovin to nedeljo bi preprečili gnečo v prodajalnah, ki povečuje tveganje za širjenje virusa, so zapisali.

Obžalujejo tudi, da se ukrep subvencioniranja začasnega čakanja na delo, ki velja do konca januarja 2021, ne bo podaljšal. Storitvene dejavnosti so namreč zaprte že več kot štiri mesece in pol, v januarju pa pristojni napovedujejo nov, še hujši val epidemije. Ob tem pa podjetja, ki na podlagi vladnih odlokov deloma ali v celoti ne morejo opravljati svoje dejavnosti, drugih ukrepov, denimo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, praktično ne morejo koristiti.

Trgovinski zbornici se zdi pomembno, da se podjetjem pravočasno zagotovi podporo, da bodo lahko obdržala delovna mesta. V nasprotnem primeru jim ne bo preostalo drugega, kot da v začetku leta začnejo z odpuščanjem delavcev, saj brez ustvarjenih prihodkov ni mogoče izplačevati plač in pokrivati ostalih fiksnih stroškov, so opozorili.

Pristojne zato pozivajo, naj takoj po novem letu sprostijo vse omejitve poslovanja neživilskih prodajaln in ostalih storitvenih dejavnosti. Začeli pa bi lahko v statističnih regijah, kjer je epidemiološko stanje najbolj ugodno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen