Sindikat policistov Slovenije se stavki ne bo pridružil, ker zanjo ni razlogov

0

V Sindikatu policistov Slovenije pozdravljajo tri od štirih stavkovnih zahtev Policijskega sindikata Slovenije, s katerimi se tudi strinjajo. Stavki pa se ne bodo pridružili, saj med drugim menijo, da je stavkanje v trenutnih razmerah neprimerno. Notranji minister Aleš Hojs je dejal, da se bo s sindikatoma pogovarjal, a se ne bo pustil izsiljevati.

Kot je Hojs dejal v današnji izjavi za medije, ki je sicer potekala v zvezi z vzpostavljanjem avtocestne policije, se z obema policijskima sindikatoma pogovarja, odkar je prišel na ministrstvo in se bo pogovarjal še naprej, a se “sindikatu ne bo pustil izsiljevati”. Po njegovih besedah je sindikat določene sporazume sklenil s prejšnjo vlado, a so vse točke sporazuma, vključno s tisto, ki jo v policijskem sindikatu zdaj izpostavljajo, izpolnili.

“Neodvisna revizija je pokazala, da ni razloga za dvig plač, in kot resorni minister ne morem početi nečesa izven okvirov, ki so se jih dogovorili. Če pa eden od sindikatov sporazum sedaj interpretira drugače, pa boste morali vprašati njih, zakaj je tako,” je še zatrdil notranji minister.

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je v odgovoru Policijskemu sindikatu Slovenije (PSS) zapisal, da se stavki med drugim ne bodo pridružili zato, ker “se Slovenija v tem trenutku sooča z eno največjih nevarnosti v njeni zgodovini in ogroža na stotine življenj in zdravja ljudi, s čimer bi grobo kršili naše etično poslanstvo, ki izhaja iz našega poklica”. Poleg tega v SPS ocenjujejo, da bi lahko v takšnih kriznih razmerah izvedba stavkovnih aktivnosti pomenila celo nezakonito ravnanje.

Prav tako v SPS ocenjujejo, da bi napoved in izvedba stavke v trenutni politični situaciji, tako v notranji kot zunanji javnosti, pomenila izrazito politično pozicioniranje sindikata in bi lahko bila razumljena kot aktivno sodelovanje v političnih aktivnostih. Dodali so, da je SPS apolitičen sindikat, ki se v politično delovanje ne bo spuščal.

V SPS se ne strinjajo s četrto stavkovno zahtevo po vzpostavitvi korektnega socialnega dialoga med predstavniki policije in političnim vodstvom, zato se od te stavkovne zahteve v celoti distancirajo. Po njihovi oceni gre namreč “za potezo, ki bi lahko bila razumljena kot politično motivirana”, poleg tega pa ocenjujejo, da socialni dialog poteka enako kot pod prejšnjimi ministri.

Poleg tega so v SPS prepričani, da sta za socialni dialog odgovorni obe strani. “Že dlje časa namreč spremljamo medsebojno obračunavanje med PSS
in ministrom za notranje zadeve, predvsem o zadevah, ki s sindikalnim delovanjem nimajo nobene povezave,” so zapisali in dodali, da je PSP septembra in oktobra letos SPS “neupravičeno in povsem brez razloga ali povoda pričel neposredno obtoževati podrejanja ministru Alešu Hojsu in parcialnim strankarskim interesom”.

Zaradi vsega navedenega se sindikat policistov stavki ne bo pridružil in svojih članov ne bo pozival k izvajanju stavkovnih aktivnosti. “Odločitev o izvajanju stavke je odločitev vsakega posameznika in vsakemu članu SPS prepuščamo odločitev o udejstvovanju v stavki,” so še zapisali.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen