Prva pošiljka cepiva proti covidu-19 že v Sloveniji, v nedeljo se že začenja cepljenje po vsej državi

0

Prva pošiljka cepiva proti covidu-19 je že v Sloveniji, je prek Twitterja sporočil premier Janez Janša. Cepljenje z 9750 odmerki cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha se bo po njegovih navedbah po vsej državi začelo v nedeljo.

Kot sta na Twitterju zapisala vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin in vlada, so prvo pošiljko cepiva že ob 6. zjutraj prevzeli v skladišču in jo pregledali. “Zaključne priprave za izvedbo načrta za množično cepljenje najbolj ranljivih v domovih starejših občanov, ki se začne v nedeljo, so že v teku,” je ob tem sporočil Kacin. Več bo znanega po novinarski konferenci ob 11 uri.

Tovornjak s prvo pošiljko cepiva proti covidu-19 za Slovenijo je na pot iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu proti Sloveniji krenil v četrtek. Cepivo bodo ustrezno shranili na temperaturi minus 80 stopinj Celzija v lekarni Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Prvi bodo cepljeni stanovalci domov za starejše in tam zaposleni ter najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci. Distribucijo cepiva od bolnišnične lekarne do domov za starejše občane, zdravstvenih domov in bolnišnic bo zagotovil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Na lokacije cepljenja po državi bodo cepiva pripeljali iz Ljubljane v nedeljo. Prevoz cepiva bo organiziran v temperaturnem območju od dveh do osmih stopinj Celzija. Med prvimi bodo cepili stanovalce domov za starejše, ki še niso preboleli covida-19.

Naslednja pošiljka cepiva za Slovenijo naj bi nato v našo državo prispela že v prihodnjem tednu, v dneh od 28. do 31. decembra, natančen datum še ni znan. V drugi pošiljki bo 6825 odmerkov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen