Premier Janša prvi dan obiska v Izraelu s predstavniki inovacijskega sektorja

0

Premier Janez Janša se je v ponedeljek ob začetku dvodnevnega uradnega obiska v Izraelu sešel s predstavniki Izraelskega inovacijskega sektorja. V svojem tvitu je premier delovno srečanje označil kot priložnost za razvojne preboje za slovensko znanje in podjetnost.

Kot je Janša v ponedeljek še zapisal na Twitterju, se je sešel s predsednikom izraelskega urada za inovacije Amijem Appelbaumom ter vodilnimi podjetji s področja umetne inteligence. Pred obiskom so v premierjevem kabinetu napovedali, da se bo z njimi pogovarjal o možnostih sodelovanja s slovenskimi podjetji.

Na področjih kibernetske varnosti in umetne inteligence je Izrael ena vodilnih držav v svetu.

Danes ima slovenski premier na programu pogovore z gostiteljem, izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom in zunanjim ministrom Gabijem Aškenazijem.

Obisk v Izraelu je po navedbah kabineta premierja potrditev dobrih in tradicionalno prijateljskih odnosov med državama. To je tudi priložnost za pogovore o ključnih zunanjepolitičnih temah, kot so Sirija, Irak, Iran in bližnjevzhodni mirovni proces.

Več medijev je v zadnjih dneh pisalo, da naj bi se Slovenija zanimala za nakup izraelskega orožja, zlasti v kontekstu vojaških nabav po napovedanih investicijah za Slovensko vojsko v višini 780 milijonov evrov. V kabinetu predsednika vlade navedb o morebitnih nabavah izraelskega orožja niso potrdili.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen