Premier Janša ob začetku cepljenja proti covidu-19: Začela se je zadnja tretjina spopada z epidemijo, a treba ohraniti trezno glavo

6

Premier Janez Janša ob začetku cepljenja proti covidu-19 ocenjuje, da se je začela zadnja tretjina spopada z epidemijo. Če cepiva ne bi bilo, bi po dosedanjih projekcijah ob upoštevanju vseh ukrepov iz epidemije izšli šele nekje aprila, je dejal in dodal, da je pred nami čas, ko je luč na koncu tunela vse močnejša, a je treba ohraniti trezno glavo.

Premier je v izjavi ob obisku največjega doma za oskrbo starejših v državi, Doma Danice Vogrinec v Mariboru, povedal, da bo v naslednjih tednih Slovenija dobila nekaj čez 16.000 odmerkov vsak teden, dopolnitev prve pošiljke bo prišla že naslednji teden. “Vsaka pošiljka bo okrepila naše možnosti v spopadu z epidemijo,” je poudaril.

Brez cepiva po Janševih besedah ne bi imeli nobene garancije, da se epidemija ne bi ponovila. Je pa premier posvaril, da je pred nami zelo občutljiv čas, ko je mogoče ponekod težje biti previden, ker marsikdo že misli, da je sedaj že vse končano. “Ni še vse končano, vemo pa približno, kdaj bomo zmagali,” je dejal. Do takrat je treba ohraniti trezno glavo, kombinirati nove možnosti, ki jih prinaša cepivo, s hitrimi testi omogočati vsaj delne sprostitve, žal pa tudi kombinirati ukrepe, ki smo jih za zaustavljanje epidemije poznali doslej, je dodal.

Če bodo napovedi glede dobave obstoječih cepiv in odobritve novih vsaj približno realne, računamo, da bo samo zaradi cepljenja proti koncu februarja možno sproščati številne ukrepe, na primer promet čez meje v EU. Bo pa treba ohraniti na zunanjih mejah omejitve, je pojasnil. Hkrati je poudaril, da je “naša dolžnost, da del količin cepiva, ki smo ga rezervirali v EU, potem, ko bomo iz najhujšega, namenimo za druge”, predvsem za soseščino, ker je to ne le vprašanje solidarnosti, ampak tudi našega interesa.

Ob začetku cepljenja najbolj ranljivih v domovih za starejše je predsednik vlade ocenil, da je bil spopad z epidemijo pri nas dodatno otežen, ker v oskrbo starejših v zadnjih 15 letih prav veliko nismo vlagali. Po njegovih besedah je zato nauk za prihodnje, da je treba javna sredstva usmerjati tja, kjer so najbolj potrebna. Če bi bile kapacitete večje, standard višji, bi bile žrtve epidemije v tem sektorju bistveno manjše, je ocenil in napovedal, da bo vlada naredila vse, da bodo prihodnja vlaganja v oskrbo starejših bistveno večja. Zato so zagotovili tudi velik del sredstev iz evropskih skladov za naslednja leta, računajo pa tudi na velik posluh lokalnih skupnosti.

Zahvalil se je vsem, ki so v zadnjih dneh in tednih delali na tem, da je danes povsod po Sloveniji mogoče cepiti najbolj ogroženo skupino ljudi. Izrazil je prepričanje, da bodo danes, deloma mogoče še v ponedeljek in torek, cepljeni vsi, ki v domovih za starejše in podobnih institucijah, kjer je grožnja novega koronavirusa največja, doslej covida-19 še niso preboleli. Danes pa se začenja tudi delno cepljenje v zdravstvenih ustanovah.

Sam se bo cepil takoj, ko bo na vrsti. A dokler je v državi nekaj tisoč odmerkov cepiva, je cepljenje velik privilegij, zato je prav, da se pri cepljenju upošteva vrstni red, kot ga je soglasno določila stroka, ne le pri nas, ampak v celotni EU. Prihod cepiva v Slovenijo, v Evropo, v tej prvi fazi za vse članice EU ne glede na velikost, je ocenil tudi velik uspeh zahodne znanosti in kot potrditev razlogov za obstoj EU.

Delitev cepiva, roki, celotna logistika je bila usklajena na zadnji seji evropskega sveta in vesel je, da se ta dogovor spoštuje. Pri tem je Janša izpostavil, da je cepivo, ki smo ga začeli uporabljati, pa tudi cepivo, ki bo odobreno v začetku januarja, rezultat naporov znanosti in tudi odločevalcev v Evropi, deloma v Ameriki.

“Ko gre za tako pomembne stvari, od katerih je odvisno življenje, ne gre le za to, kdo bo prvi, gre tudi za to, kdo bo varen, gre tudi za to, komu zaupamo, in gre seveda tudi za to, da se ob uporabi cepiva ali kakršni koli podobnih posegov uporabljajo tudi visoki etični standardi,” je poudaril predsednik vlade. “Vse to je še vedno EU, vse to je še vedno zahodna civilizacija in tega se je treba zavedati ob različnih izzivih, pred katerimi bomo v prihodnje,” je še poudaril.

Glede doseganja želene precepljenosti prebivalstva je Janša ocenil, da je pripravljenost za cepljenje v Sloveniji relativno velika. “Pomembno je, da je velika tudi v teh najbolj izpostavljenih kategorijah. Verjamem, da bo potem, ko bodo učinki cepiva neposredno vidni v okolici, kjer živimo, ta pripravljenost še bistveno večja, kot je trenutno. To nima veze s takšnim ali drugačnim političnim prepričanjem, ampak gre enostavno za vprašanje zdravega razuma in seveda zaupanja v znanost, kjer pa sem prepričan, da smo Slovenci med bolj racionalnimi narodi,” je dejal.

Glede podpore države slovenskim domovom za starejše pri soočanju z epidemijo je Janša pojasnil, da je bila v prvem, spomladanskem valu še možna pomoč, v jesenskem pa ne več. “Spomladi je bilo okužb v nekaterih domovih res veliko, a je bilo teh domov malo. Zato je bilo možno z državne strani z intervencijami tem domovom pomagati. V tem drugem valu pa je bila praktično istočasno napadena večina domov in ta intervencija enostavno ni bila mogoča. Teh kapacitet enostavno ni,” je povedal.

“Tu se vidi tisti manko, ki ga nismo pridelali v nekaj mesecih, ampak v zadnjih 15 letih,” je dejal in spomnil, da je trenutno le še en dom za starejše v Sloveniji, ki doslej še ni zabeležil okužbe z novim koronavirusom. “Vsi ostali so se s to epidemijo spopadli, predvsem v drugem valu, in tu enostavno ni bilo rezerv, s katerimi bi lahko vsem istočasno pomagali,” je dejal.

Št. komentarjev: 6
 1. robert pravi

  Čestitke vlada Janeza Janše za učinkovito spopadanje z epidemijo in za cepljenje še v tem letu!

 2. raft pravi

  Karl Erjavec: Če želimo novo vlado, potrebujemo podporo stranke SMC
  V strankah KUL so se dogovorili, da predstavnike SMC povabijo na pogovore o tem, kako vidijo prihodnost Slovenije.
  —————-
  Prekleti Zigmar Rjavčev. Vse, kar se plazi po tej zemlji ima več ponosa in dostojanstva ko pa ti, ki ti je narava dala nogi.

 3. raft pravi

  “Z zaposlenimi v vrtcih in šolah predstavniki vlade ravnajo, kot da so brezpravna raja, ki naj brez pomisleka izvrši, kar se ji ukaže, sicer pa naj drži jezik za zobmi,” so ogorčeni v Sindikatu vzgoje in izobraževanja (SVIZ).
  ————–
  To je članek v Žurnalu, ki ga je spisal neki B. P.
  Avtor tega članka očitno ne ve, da v Sloveniji ni bilo nikoli muslimanskih podložnikov. Dajte kur-be rdeče, ustanovite novo KP, če vas je kaj v hlačah.

 4. bruh pravi

  raft kaj se jeziš? nima smisla…oni bodo ostali taki..ajd..
  bolj važno je , da vsi drugače misleči, vsi desničarji in VSE cerkvene miške enkat za vselej smoznajo, da je čisto vsak levićar kot levićarka VEDNO divje nestrpen, grozno sovražen, mafijsko delujoć smrdeči pra sec ali svi ja….vedno, pa naj bo predavateljica na filozofski ali zaposlen na mariborskem sodišču, da o bandi 571 niti ne govorimo….ajd….kahel je iz tiste kućanove mafijske smrdeče levičarke BANDE…..in kot VSI levičarji in levičarke, ponavljam, VEDNO divje nestrpen, grozno sovražen, mafijsko delujoć smrdeči pra sec …ajd….

  in ne pozabi….edini dober komunist je mrtev komunist….. ni razllik med komunistom in nacifašistom…ajd

 5. haapy yack pravi

  hoj
  Tri stvari ni mogoče dolgo skrivati: sonca, lune in resnico.
  zig
  boditevcvetju

 6. haapy Yack pravi

  hoj
  Cepiva? Dobil boš gensko modificirane informacije v celice svojga telesa. Po svet se dogaja grozljivka, večino obolelih starostnikov pustijo umreti v DSO, prazne bolniške postelje čakajo mlajše obolele. To je evtanazija, genocid, miljoni ostarelih so prvi odpisani. Zadeva je zrela za mednarodno sodišče.
  Oviedska konvencija, ki ima moč mednarodnega sodišča.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen