Predsednik Pahor bo za sodnico na Splošnem sodišču EU predlagal Majo Brkan

0

Predsednik republike Borut Pahor je po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin danes ugotovil, da se kandidatki za sodnico na Splošnem sodišču EU Maji Brkan obeta prepričljiva podpora in bo predlagal njeno imenovanje. O kandidatu za sodniško mesto na Sodišču EU pa bodo potrebna dodatna posvetovanja, so sporočili iz predsednikovega urada.

Predsednik Pahor je danes zaključil prvi krog dvodnevnih posvetovanj z vodji poslanskih skupin o kandidatih za sodniški mesti na Splošnem sodišču EU in Sodišču EU v Luksemburgu.

Po opravljenih pogovorih je ugotovil, da se kandidatki za sodnico na Splošnem sodišču EU, izredni profesorici za pravo EU na pravni fakulteti univerze v Maastrichtu Maji Brkan, obeta prepričljiva večina. “Predsednik republike presoja, da kandidatka tako s svojim obširnim strokovnim znanjem kot izkušnjami izpolnjuje zahtevne kriterije za to funkcijo, zato bo Majo Brkan predlagal kot kandidatko za sodnico Splošnega sodišča EU v Luksemburgu,” so sporočili iz njegovega urada.

Posvetovanja o kandidatu za sodniško mesto na Sodišču EU bo Pahor nadaljeval, saj želi za izbranega kandidata ugotoviti dovolj zanesljivo podporo, so sporočili.

Pahor je dvodnevna posvetovanja s poslanskimi skupinami začel v sredo. Kot je znano, je Sodni svet kot najboljšega med sedmimi kandidati za sodnika na Sodišču EU v Luxembourgu soglasno ocenil dosedanjega sodnika Marka Ilešiča, vlada pa je po drugi strani podprla kandidaturi Anžeta Erbežnika in Verice Trstenjak.

Za položaj enega od dveh sodniških mest za Slovenijo na Splošnem sodišču EU pa je Sodni svet med osmimi prijavljenimi kandidati na že drugič ponovljenem razpisu kot najprimernejšo kandidatko podprli Majo Brkan. Razpis je bilo treba ponoviti, ker nihče od dveh kandidatov, ki ju je za položaj predlagal Pahor, na tajnem glasovanju v DZ ni dobil potrebne absolutne večine poslancev.

Predstavniki poslanskih skupin podobno kot v sredo tudi danes po posvetovanjih pri Pahorju večinoma niso želeli govoriti o imenih kandidatov, ki jih podpirajo. Kot je dejal Jožef Horvat (NSi), je Pahorju predstavil preference NSi glede kandidature za Splošno sodišče EU in Sodišče EU. “Najbrž razumete, da tokrat ne morem govoriti o imenih, kajti hitro bi se lahko zgodilo, da bi se ustvarila drugorazrednost za ime, ki ne bi dobilo podpore v DZ,” je pojasnil.

“Odločili smo se, da predsedniku republike prepustimo, da oblikuje tak predlog, da bo tudi izglasovan na seji DZ,” je dejal Franc Jurša (DeSUS). Slaba popotnica bi po njegovem mnenju namreč bila, če bi se ponovno zgodilo, “da ne pridemo do zaključka”. Tudi vodja poslancev SAB Maša Kociper je dejala, da javnosti “ne bomo izdali imen”, saj “želimo zaščititi tako integriteto kandidatov kot samega postopka, da ne bi spet prišlo do neizvolitve”.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je bil po pogovorih jasen: “Maja Brkan ima pri SNS absolutno podporo.” Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je dejal, da sta za Levico za obe sodniški mesti primerna tako Maja Brkan kot tudi Jure Vidmar. Ocenjuje, da bi bila oba ustrezna bodisi na enem bodisi na drugem položaju in če ju bo predsednik predlagal, bodo poslanci Levice v DZ glasovali za njuno potrditev. Predvsem kar se tiče Splošnega sodišča EU pa v Levici ocenjujejo, da je čas, da DZ pošlje kandidata, ki bi bil sposoben tudi pred odborom 255 “ustrezno opraviti nalogo”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen