Odločna akcija UKOM-a: Ker direktor STA Veselinovič ne izroči relevantne dokumentacije, ni mogoče oceniti, kaj pomeni “primerno financiranje”, zato financiranja (zaenkrat) ne bo!

9

Ukom, ki ga vodi Uroš Urbanija se je odločil, da STA novembra ne dobi mesečnega nakazila za opravljanje javne službe v letu 2020, niti plačila za oktober po letni tržni pogodbi. Kot razlog, da ne more več financirati STA, je Ukom v dopisu vladi navedel, da mu direktor agencije Boštjan Veselinovič, sicer pravi megazaslužkar, kljub večkratnim pozivom ni poslal želene dokumentacije.

Ob tem je še dodal, da brez celovitega pregleda nad poslovanjem STA ni mogoče ugotoviti, kaj pomeni “primerno financiranje” za celovito in nemoteno izvajanje javne službe.

Urbanija je od direktorja Veselinoviča med drugim zahteval pojasnila glede poročanja agencije o konkretnih temah in o odzivih nanje. Tako je Urbanijo zanimal tudi odziv STA na Janšev tvit, v katerem je premier agencijo označil za »nacionalno sramoto, eklatantno zlorabo imena, ki ga nosi«.

PREBERITE ŠE TO: MK z odločbo, ki je že malo zamujala: “Kulturnik” Zlatan Čordič – Zlatko izbrisan iz razvida samozaposlenih v kulturi!

Urbanija je Veselinoviču še zastavil relevantna vprašanja, koliko intervjujev s pevci tipa Zlatan Čordić – Zlatko iz sveta zabavne glasbe je agencija opravila v zadnjem letu in zahteval primerjave dolžine teh intervjujev. V zvezi z omenjenim odzivom STA na Janšev tvit je Urbanijo zanimalo tudi, koliko zaposlenih se je strinjalo z izjavo STA. Direktor Ukoma je tudi povprašal, »koliko tovrstnih svojih izjav je STA napisala in povzemala v zadnjih 10 letih, da lahko ugotovimo, ali gre za standardno napako, ki se pogosto pojavlja ali se je tokrat naredilo izjemo«.

Kot je razvidno iz utemeljitve Ukoma vladi, zakaj ne bodo več financirali STA, je Urbanija opozoril tudi to, da je odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj med dvaindvajsetimi odgovornimi uredniki osrednjih slovenskih medijev, ki so se z odprtim pismom zavezali, da ne bodo klonili “pod pritiski ter da ne bodo spreminjali resnicoljubne in javnosti zavezane drže”.

Urbanijo je med drugim tudi zanimalo, kdo, kdaj in na kakšen način je izvedel pritisk na odgovorno urednico ali kateregakoli novinarja STA. Zahteval je tudi »kopijo vseh uradnih dopisov, iz katerih je razvidno nesprejemljivo ravnanje posameznih vladnih predstavnikov«.

Ukom so zanimale tudi pogodbe iz naslova tržne dejavnosti, ki se nanašajo na leto 2020, poimenski seznam plač v bruto zneskih vseh zaposlenih, seznam pogodb z zunanjimi sodelavci in seznam pogodb, ki jih ima STA sklenjene z drugimi medijskimi hišami.

Direktor Ukoma Uroš Urbanija je za spletni portal Siol še opozoril, da Ukom nima nobenega vzvoda, da preveri verodostojnost izjav direktorja STA. “Lahko, da se je v preteklosti delalo po domače, a tako se z javnimi financami ne dela,” je izpostavil šef Ukoma, ki je kot problematično izpostavil tudi oglaševanje STA v posameznih medijih. To se mu zdi sporna praksa, saj gre za posredno financiranje komercialnih družb. Izpostavil je še, da STA “v nekaterih medijih ekstremno oglašuje, v drugih pa ne. To je ena naših večjih dilem, ki jih imamo pri poslovanju STA.”

STA od vladnega Urada za komuniciranje (Ukom) kot nadomestilo za opravljanje javne službe na letni ravni dobi okoli dva milijona evrov, skoraj enak znesek pa doseže s prodajo svojih storitev na domačem in tujem trgu.

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS.
VAŠ Politikis.si.

Št. komentarjev: 9
 1. konrad pravi

  Bravo Urbanija in ekipa na Ukomu! Tako se dela z lenuhi in zvišenimi veselinovići!

 2. Nace pravi

  Samo polno dalje! Ni popuščanja! Razgradit tudi to medijsko rdečo trdnjavo!

 3. zvone pravi

  Edino pravilno. Veselinovič ne upošteva pogodbe, tako enostavno je to. Zato STA ne sme dobiti denarja.

 4. Exlevak pravi

  Tega udbaša Veselinovića(št 59),se še dobro spomnimo,kako je brezsrčno na cesto vrgel na smrt bolnega novinarja Meška,za kar je družina tudi dobila odškodnino od države.

 5. haapy yack pravi

  hoj
  Človečnjaković ima 6000 evrov plače? Na podlagi česa?
  zig
  boditevcvetju

 6. Parma pravi

  STA dol ugasnit! So proračunska pijavka in nebodigatreba, ki navijaško podpira levico.

 7. bruh pravi

  edino pravilno…nobenega spoštovanja do kućanovega mafijskega smrdečega pra sca veselinivićićića.. .. kot do čisto vsakega mafijsko/klientelistično zaposlenega kućanovega smrdečega levičarskega pra sca ali svi nje na statiću….ajd…oni so taki. nestrpni, sovražni, mafijski…vedno…ajd..
  že dejstvo, da jih branijo vsi iz bande 571 pove vse..ajd…
  pljunec v obraz vsem njim..

 8. robert pravi

  Veselinoviča takoj nagnat. Je nesposoben in še prepotenten. Točno zaradi takih država crkuje.

 9. Viktorh pravi

  Kako se bo končalo?
  Ta ni “vaš” in ni dobro, da motite ambicije “njihovih”. Podobno je z javno hišo

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen