Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov tokrat z virtualnim aplavzom

1

V Avstriji so zaradi slabih epidemioloških razmer do 7. januarja prepovedali vse koncerte z občinstvom. Kljub temu ljubitelji klasične glasbe ne bodo ostali brez tradicionalnega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov. Ti bodo sicer igrali pred praznim avditorijem, gledalci jih bodo preko malih zaslonov lahko nagradili z virtualnim aplavzom.

Organizatorji svetovno znanega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov so sprva nameravali vse obiskovalce pred vstopom v dvorano s hitrimi testi testirati na koronavirus. Ker pa se epidemiološka situacija v državi slabša, so avstrijske oblasti do 7. januarja prepovedale vse koncerte z občinstvom.

Dunajski filharmoniki bodo zato tokratni novoletni koncert izvedli pred praznim avditorijem, da pa bodo k vzdušju lahko prispevali tudi gledalci, je graško podjetje izdelalo platformo Mynewyearsconcert.com, s pomočjo katere bodo registrirani uporabniki lahko virtualno zaploskali glasbenikom.

Aplavz se bo v živo predvajal preko 20 zvočnikov v koncertni dvorani. Gledalci bodo lahko poslali tudi svojo fotografijo ob ploskanju, izbor najboljših fotografij pa bodo na televiziji predvajali med aplavzi po obeh delih koncerta, so sporočili s Predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Novoletni koncert, ki bo v dvorani Musikverein na Dunaju potekal 1. januarja od 11.15 dalje, bo tokrat že šestič vodil italijanski dirigent Riccardo Muti. Večji del programa bo namenjen skladbam dinastije Strauss, rdeča nit pa bo upanje.

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe na svetu. Kot vsako leto bodo koncert predvajali v 90 državah po vsem svetu, po televiziji pa ga običajno spremlja več kot 50 milijonov gledalcev, še piše v sporočilu za javnost.

Število komentarjev: 1
  1. exodus pravi

    Se že veselim. Kdo bi si mislil, kaj vse je možno v razvitih državah. Naši kulturniki bi morali v tem iskati vzgled in bi vsi pridobili. Oni bi ustvarjali, mi pa uživali, se sprostili in bili ponosni na njih. V resnici pa imamo proteste, vandalizem in nasilje, ki jih izvajajo kvazi kulturniki s tistimi v parlamentu na čelu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen