Nova mazaško-vandalska akcija anti-Slovencev: S črno barvo nad pročelje ministrstva za kulturo!

11

Neznanci so ponoči umazali pročelje ministrstva za kulturo. Ministrstvo je zjutraj objavilo več fotografij, ki prikazujejo črne madeže na fasadi. Posnetkom so v objavi na Twitterju dodali zapis, da je nastalo za več tisoč evrov škode. Kot so dodali, je poškodovanje fasade eden v nizu napadov na ministrstvo in uslužbence v zadnjem času. Danes naj bi neznanci umazali tudi steno pred hišo samega ministra Vaska Simonitija.

Kot so objavili na Twitterju, so “ponoči neznanci davkoplačevalcem povzročili več tisoč evrov škode s popolnim uničenjem fasade. Eden izmed vrste napadov na ministrstvo in uslužbence, ki si sledijo iz tedna v teden”. Na ministrstvu so ob protestih, ki so se v zadnjih mesecih zgodili v okviru akcij, uperjenih proti delovanju ministra Vsaka Simonitija in ministrstva, opozorili, da so protestniki večkrat v nasprotju z zakonom z neprijavljenimi protesti zaprli Maistrovo ulico in brez posledične kazni vandalizirali stavbo ministrstva. Konec oktobra pa je Simoniti v odzivu na petkovo akcijo anonimnih kulturnikov pred stavbo ministrstva ocenil, da gre za grožnjo s smrtjo njemu in njegovim sodelavcem. Kot je pojasnil, je prizor pred ministrstvom predstavljal “pisarno po umoru: na cesto so postavljene mize, obrizgane z barvo, ki predstavlja kri, na mizah so jasno napisana imena sodelavcev”. Poteze ministrstva in Simonitija tudi v strokovni javnosti sprožajo pomisleke in kritike, ki med drugim letijo na način izbiranja direktorjev osrednjih nacionalnih kulturnih ustanov. Filmarji opozarjajo na alarmantno stanje na tem področju, nekaj samozaposlenih v kulturi je ostalo brez statusa in plačanih prispevkov, med njimi v zadnjih dneh najbolj odmeva primer raperja Zlatana Čordića. Kritike so letele tudi na račun načrtovane ustanovitve Muzeja osamosvojitve Slovenije. V zadnjih mesecih je bilo tudi več pozivov, naslovljenih na ministra. Oktobra je več kot 200 organizacij podpisalo javni poziv ministrstvu, naj umakne zahtevo po izselitvi nevladnikov z Metelkove 6. Novembra pa je sledilo javno pismo, ki ga je podpisalo več kot 70 institucij ter skoraj 200 posameznikov. V njem so ministru očitali ogrožanje delavcev ter nevladnih organizacij v kulturi, neupoštevanje stroke in neodgovorno gospodarjenje.

Kot so objavili na Twitterju, so “ponoči neznanci davkoplačevalcem povzročili več tisoč evrov škode s popolnim uničenjem fasade. Eden izmed vrste napadov na ministrstvo in uslužbence, ki si sledijo iz tedna v teden”.

Na ministrstvu so ob protestih, ki so se v zadnjih mesecih zgodili v okviru akcij, uperjenih proti delovanju ministra Vsaka Simonitija in ministrstva, opozorili, da so protestniki večkrat v nasprotju z zakonom z neprijavljenimi protesti zaprli Maistrovo ulico in brez posledične kazni vandalizirali stavbo ministrstva. Konec oktobra pa je Simoniti v odzivu na petkovo akcijo anonimnih kulturnikov pred stavbo ministrstva ocenil, da gre za grožnjo s smrtjo njemu in njegovim sodelavcem. Kot je pojasnil, je prizor pred ministrstvom predstavljal “pisarno po umoru: na cesto so postavljene mize, obrizgane z barvo, ki predstavlja kri, na mizah so jasno napisana imena sodelavcev”.

Poteze ministrstva in Simonitija tudi v strokovni javnosti sprožajo pomisleke in kritike, ki med drugim letijo na način izbiranja direktorjev osrednjih nacionalnih kulturnih ustanov. Filmarji opozarjajo na alarmantno stanje na tem področju, nekaj samozaposlenih v kulturi je ostalo brez statusa in plačanih prispevkov, med njimi v zadnjih dneh najbolj odmeva primer raperja Zlatana Čordića. Kritike so letele tudi na račun načrtovane ustanovitve Muzeja osamosvojitve Slovenije.

V zadnjih mesecih je bilo tudi več pozivov, naslovljenih na ministra. Oktobra je več kot 200 organizacij podpisalo javni poziv ministrstvu, naj umakne zahtevo po izselitvi nevladnikov z Metelkove 6. Novembra pa je sledilo javno pismo, ki ga je podpisalo več kot 70 institucij ter skoraj 200 posameznikov. V njem so ministru očitali ogrožanje delavcev ter nevladnih organizacij v kulturi, neupoštevanje stroke in neodgovorno gospodarjenje.

Celotno sporočilo za javnost s strani MK

“Pred stavbo Ministrstva za kulturo se že od poletja vrstijo tovrstne »akcije«, pod katero se po navadi podpiše aktiv delavk in delavcev v kulturi. Najbolj razvpita je bila akcija, kjer so z okrvavljenimi stoli in mizami, na katerih so bila imena ministra in sodelavcev, na grafičen način grozili s pokolom. Včeraj so neznanci polepili stekla ministrstva z letaki, na katerih je bila glava Zlatana Čordića, čez njegova usta pa napisana imena javnih uslužbencev, zaposlenih na ministrstvu. Prav tako je gospod Zlatan Čordić pred dnevi prišel na ministrstvo, vpil in grozil javni uslužbenki, ji govoril, da jo snema in celo da dela za obveščevalno službo. Uslužbenko je strah za življenje in je gospoda Čordića prijavila na policijo.

Pri zadnjem nekulturnem skrunjenju pročelja stavbe ministrstva menimo, da gre za nov primer nedopustnega vandalizma in uničevanja javne infrastrukture, ki je odraz nekega širšega stanja v naši državi. Uslužbenci ministrstva so pod velikim pritiskom, do te mere, da jih je strah hoditi v službo. Ministrstvo odločno zavrača takšno zavržno stopnjevanje pritiska. V demokratični državi, kjer velja vladavina prava, za takšne ekscese ni prostora. Policijo pozivamo, da storilce, ki so vsak teden bolj drzni, čimprej izsledi, preden se ne zgodi še kaj hujšega.”  

Št. komentarjev: 11
 1. raft pravi

  Spomenka Hribar: Janša nas prodaja kot svojo lastnino, kot puloverje, Madžarom in še komu
  ———————-
  Hej, v tvoji srbiji nisi vredna nič. Kam naj te proda, da se te znebimo?

 2. Gasilec pravi

  Ti imaš pa čisto nacistično filozofijo! Če se boš vseh znebil, boš ostal sam, s svojim ” žepnim Trumpom” . Mislim, da ti ne bo prijetno.Kaj, če bi vzpostavila taborišča za vse nas, ki se z vama ne strinjamo? Zaslepljeni bebec!

  1. raft pravi

   Vatrogasac, kdo pa pravi, da jih ne bomo?

   1. Gasilec pravi

    Idiot!

 3. Nace pravi

  Sramota! Takoj poloviti te barabe!

 4. haapy yack pravi

  hoj
  Kot je “pametna” Spomenka bi morala vedeti, da smo že zdavnaj prodani skupaj z Madžari in Poljaki in preostalimi državami v lagerju EU. Torej dolg v tisočih miljardah posameznh državc v lagerju. Dolžni smo mednarodnemu finačnemu svetu. Tud spodnjice, ki jih imaš na seb niso tvoje.
  zig boditevcvetju

  1. raft pravi

   Jaka, ne dramatiziraj. Mednarodni finančni sklad ni takšen bav bav kot si ga ti predstavljaš.

 5. Narim pravi

  Kva je Frančki ?
  Že obvladate madžarski brez muke ?

 6. raft pravi

  Narimče, ne me je-bat, si to ti od mrtvih vstal? Povej nam, ali še sučejo tam doli na žaru tvojega titeja in njegove ?

 7. haapy yack pravi

  hoj
  Pa kako. Žre nas finačni sistem, ki mu služimo v okovih davkov, obresti in vseh mogočih dajtev, ki nam ga kradejo od zaslužka. Tak finačn sistem rabi zadolževanje. Večina je zadolžena in vse države. Italija je bila v devetdesetih letih zadolžena 1000 miljard, zdaj je 2200 miljard. Poglej druge države koliko so v pufu.
  Bančna elita pravi umri suženj.
  zig
  boditevcvetju

 8. raft pravi

  Jaka, najbolj zaf-ukano na tem svetu je, če imaš v glavi več želja, kot si jih preko iste glave zaslužiš.
  Pa ne govori na okoli, da ne pride do Žižeka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen