Mariborski proračun za 2021 pri novem rekordu, težek je kar 166 milijonov evrov

0

Proračun Mestne občineMaribor za leto 2021 bo glede na predlog, ki ga bodo v ponedeljek obravnavali mestni svetniki, težek 166 milijonov evrov, kar je okoli 12 milijonov evrov več od letošnjega. Zato bo potrebno dodatno zadolževanje, med drugim pa je vračunana tudi sporna prodaja družbe Farmadent.

Na ponedeljkovi seji bodo mestni svetniki obravnavali tudi proračun za leto 2022, ki je načrtovan v višini 141 milijonov evrov. “Oba proračuna sta zastavljena izredno ambiciozno, razvojno in investicijsko naravnano in nas postavljata vse pred velike izzive,” je na današnji spletni novinarski konferenci povedala vodja občinskega urada za finance in proračun Mateja Cekić.

V proračunu za leto 2021 je predvidenih 135,7 milijona evrov prihodkov, od tega nekaj več kot deset milijonov od prodaje Farmadenta in 15 milijonov evrov iz zadolževanja, iz letošnjega leta pa naj bi v prihodnje prenesli nekaj manj kot pet milijonov evrov.

Odhodki so med drugim predvideni za obnovo Vojašniškega trga in Sodnega stolpa, začetek gradnje brvi čez Dravo, ureditev promenade v Mestnem parku in vzpostavljanje Centra Rotovž, nadaljevanje obnove stadiona Ljudski vrt, energetsko obnovo kopališča Pristan, izgradnjo ceste v coni Tezno in več kolesarskih poti, postavitev dvigala v Narodnem domu Maribor in sanacijo Čeligijevega stolpa.

Župan Saša Arsenovič računa tudi na začetek gradnje nove zdravstvene postaje Tezno, pri čemer pa še vedno pričakuje denar od države. Glede Farmadenta je ponovil, da gre le za “potencialno” prodajo, saj da ni bila sprejeta nobena končna odločitev. “Župan še nikoli ni rekel, da bo prodal Farmadent in si želi od zaposlenih tam, da bi naredili takšen poslovni načrt, da nam to ne bo prišlo na pamet. So pa spremenjene okoliščine na trgu in te okoliščine je treba kot dober gospodar upoštevati. Dobili smo dvakrat izkazan interes kupcev in mislim, da bi bilo neodgovorno od županove ekipe in mestnega sveta, če bi se delali, da tega nismo videli, zavedajoč se zakonodaje, ki nam trenutno ni naklonjena,” je dejal.

“Tudi veste, da še nikoli v zgodovini nobenega proračuna niso bili vsi projekti izvedeni niti na prihodkovni niti na odhodkovni strani. Tako da ničesar ne prejudiciramo, želimo samo slišati ceno, ki pa jo lahko slišimo samo po zakonsko določenem postopku, v katerega moramo zato iti,” je še povedal župan.

Glede razhajanj z Levico in Listo za pravičnost in razvoj (LPR) pa je Arsenovič dejal, da koalicijska pogodba ni uradni pravni akt. “Gre bolj za skupno izraženo voljo, da gremo skupaj na pot k razvoju tega mesta. Zahvaljujem se vsem, ki so na tej poti zraven, in obžalujem za vse, ki so obupali, in to ravno takrat, ko smo dali prve gole,” je dejal.

Na ponedeljkovi seji bodo mestne svetnike med drugim seznanili z izsledki notranje revizije glede očitno zelo slabega vodenja obnove bazena v Pristanu ter z načrti za preoblikovanje javnega zavoda Športni objekti Maribor v družbo z omejeno odgovornostjo. Za slednje so se po besedah podžupana Sama Petra Medveda odločili s ciljem razbremenitve dela dolgov s preoblikovanjem nekaterih obveznosti v lastniške deleže javnih podjetij in posrednim prehodom pod Javni holding Maribor.

Pod okrilje Športnih objektov Maribor bi radi prenesli tudi skatepark, veslaški center, progo bmx, nogometno igrišče Tezno ter športne parke Pobrežje, Malečnik in Radvanje, medtem ko naj bi Mariborski otok po novem izvzeli. Kaj bodo v prihodnje z otokom, še ni znano, zaenkrat je po besedah podžupana predvideno le “investicijsko vzdrževanje v obstoječih gabaritih”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen