Grozljive usmrtitve v Egiptu

0

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je danes obsodila “grozljive usmrtitve” v Egiptu, kjer so v zadnjih dveh mesecih usmrtili najmanj 57 ljudi, kar odraža “globoko krizo človekovih pravic”.

Egiptovske oblasti so v zadnjih mesecih izvedle grozljive usmrtitve, v nekaterih primerih po nepoštenih množičnih sojenjih, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril vodja AI za Bližnji vzhod in Severno Afriko Philip Luther.

AI pri tem opozarja, da je dejansko število usmrtitev verjetno še višje, “ker egiptovske oblasti ne objavljajo statističnih podatkov o usmrtitvah ali številu zapornikov, niti o usmrtitvah ne obvestijo družin ali odvetnikov”.

Organizacija obsoja usmrtitve in obžaluje, da so tarče tudi “pogumni zagovorniki človekovih pravic”, ki dokumentirajo te kršitve.

Po navedbah AI se je “norija usmrtitev” začela po septembrskem nasilnem incidentu v zloglasnem zaporu Tora v Kairu, v katerem je bilo v neuspelem poskusu upora umorjenih več policistov in zapornikov.

Organizacija je tudi opozorila, da “provladni mediji poročajo, da je bilo oktobra in novembra usmrčenih še 31 moških in žensk”, vendar tega AI ni mogla preveriti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen