Delavci migranti v DZ vložili predlog sprememb zakonodaje na področju obdavčitve slovenskih delavcev, ki delajo v tujini

0

Sindikat delavcev migrantov Slovenije je uspel zbrati zadostno število podpisov pod predlog za spremembo zakonodaje na področju obdavčitve delavcev, ki se vsakodnevno vozijo na delo v drugo državo. Podpise je pred dnevi vložil v DZ in predloga sprememb dveh zakonov zdaj čakata na začetek zakonodajnega postopka.

Sindikat je podpise podpore predlogom novel zakona o dohodnini in zakona o urejanju trga dela začel zbirati septembra. Za vložitev v DZ je za vsakega potreboval 5000 podpisov, zbral pa jih je skupaj približno 12.000. Zapakirane izjave je tako minuli ponedeljek že vložil v DZ.

Z novelo zakona o dohodnini si želi sindikat zvišati splošno olajšavo pri dohodnini, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci, ter znižati stopnjo davka v najvišjem dohodninskem razredu. S povečano splošno olajšavo bi odpadla potreba po doplačevanju dohodnine v Sloveniji, je izračunal. Hkrati bi iz obdavčitve z dohodnino izvzel prihodke, dosežene pri tujem delodajalcu v tujini.

Na ta način bi zakon po besedah predsednika sindikata Maria Fekonje ukinil obdavčitev dohodkov iz tujine tistim osebam, katerim ta dohodek predstavlja edini vir dohodka. “Prejšnja vlada je čezmejne delavce popolnoma ignorirala, ne želimo si, da se to pri tej sestavi ponovi,” je dejal septembra ob začetku zbiranja podpisov.

Z novelo zakona o urejanju trga dela pa sindikat predlaga izjemo od najvišjega zneska denarnega nadomestila za čezmejne delavce. Evropska uredba namreč določa, da nadomestilo za brezposelnost za prve tri mesece (oz. za pet mesecev za zaposlitev, ki je daljša od 12 mesecev), refundira država zadnje zaposlitve čezmejnega delavca, vendar slovenska zakonodaja višino tega zneska omejuje.

Težave za slovenske delavce, ki se dnevno vozijo na delo v sosednje države, so se začele leta 2005, ko je bil v Sloveniji uveljavljen nov zakon o dohodnini, ki je uvedel obdavčenje osebnih dohodkov po t.i. svetovnem dohodku. S tem je razširil krog davčnih zavezancev – rezidentov tudi na osebe, ki so svoje dohodke pridobivale zunaj Slovenije, predvsem v sosednjih Avstriji in Italiji.

Za leto 2005 so tako ti delavci prejeli tudi zelo visoke zahtevke za doplačilo dohodnine, zato so leta 2006 ustanovili Civilno iniciativo Apače, ta pa je leta 2016 prerasla v Sindikat delavcev migrantov Slovenije. Vmes so sicer lahko svoje aktivnosti nekoliko umirili, saj so dosegli uveljavitev posebne davčne olajšave za rezidente Slovenije z zaposlitvijo v tujini, ki pa je bila v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča iz leta 2013 s 1. januarjem 2014 odpravljena.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen