Anketa Mediane: SDS vodilna stranka (16,9%), podpora SD strmoglavila pod 8%

0

Največja koalicijska stranka SDS še vedno uživa največje zaupanje javnosti, je pokazala anketa, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana. Do večjih pretresov pa je prišlo na levem političnem polu, kjer je stranka SD zdrsnila z drugega na četrto mesto, za LMŠ in Levico. Vlada je tokrat prejela najnižjo oceno dela, odkar je začela mandat.

Največjo, 16,9-odstotno podporo, ima še vedno največja koalicijska stranka SDS, ki je kljub padcu podpore za skoraj tri odstotne točke (novembra 19,6 odstotka) še precej daleč pred ostalimi strankami.

Večji pretresi pa so se v zadnjem mesecu dogajali med strankami Koalicije ustavnega loka. Drugouvrščena po priljubljenosti je sicer skoraj brez sprememb LMŠ z 10,1-odstotno podporo (novembra z 9,9-odstotno). Na tretje mesto pa se je prebila Levica, ki je podporo izboljšala za slabo odstotno točko (z 8,5-odstotne na 9,4-odstotno podporo).

Novembra drugouvrščena SD pa je v mesecu dni izgubila štiri odstotne točke podpore in zdrsnila na četrto mesto (z 11,7-odstotne na 7,7-odstotno podporo).

Za koalicijsko stranko NSi bi v zadnjem mesecu glasovalo za poldrugi odstotek manj volivcev, njena podpora je bila tokrat 4,5-odstotna (novembra 5,9-odstotna). Za stranko DeSUS pa vrnitev predsednika Karla Erjavca ni imela večjih posledic, saj trenutna podpora znaša 3,6 odstotka (v novembru pa je bila 3,9-odstotna).

Javnomnenjska podpora je zrasla stranki SAB, ki trenutno uživa 3,2-odstotno podporo (novembra 0,8-odstotno). Bolje kot pred mesecem dni kaže tudi SMC, a je slednja vseeno pri komaj odstotku podpore.

Seštevek podpore članicam vladne koalicije je znašal 26 odstotkov (novembra 29,9), skupna podpora strankam levega političnega pola pa je znašala 30,3 odstotka (novembra 30,9). Vendar je pri tem treba upoštevati, da kar 18,7 odstotka vprašanih ni vedelo, koga bi volili. 12,2 odstotka anketiranih pa ni prepričal nihče.

Vlada je tokrat prejela najnižjo srednjo oceno dela, in sicer 2,44 (novembra 2,78). Najbolj se je povečal delež tistih, ki njeno delo ocenjujejo kot zelo negativno (z 20,7 na 32,9 odstotka). Na drugi strani pa se je zmanjšal delež tistih, ki se jim zdi delo pozitivno (s 15,2 na 10,3 odstotka). Najnižjo oceno dela do zdaj je dobil tudi DZ.

Na barometru priljubljenosti pa je na prvem mestu še vedno predsednik republike Borut Pahor, na drugem zdravstveni minister Tomaž Gantar, na tretjem pa minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj.

Anketo je za časnik Delo na reprezentativnem vzorcu 711 polnoletnih prebivalcev Slovenije med 7. in 9. decembrom izvedla Mediana.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen