Zavržna izjava Jadranke Juras o slovenskih vojakih, ki na “misijah pobijajo lokalno prebivalstvo” močno odmeva v javnosti!

8

Obrambni minister Matej Tonin in poveljnik poveljstva sil SV Miha Škerbinc sta obsodila izjavo Jadranke Juras v sobotni oddaji na TV Slovenija. Besede Jurasove o “pobijanju lokalnega prebivalstva” na misijah v tujini, je prvi označil za “velik škandal”, drugi za globoko žalitev. Na RTV Slovenija so opozorili, da je bila izjava izvzeta iz konteksta.

Gostje sobotne oddaje Zadnja beseda na TV Slovenija so v okviru razprave o dogajanju v družbi med drugim komentirale tudi smiselnost naložb v Slovensko vojsko (SV) v višini 780 milijonov v šestih letih, kot to predvideva nedavno sprejeti zakon o zagotavljanju sredstev za investicije. V kontekstu razprave o tem vprašanju so se dotaknile tudi vloge vojska na misijah v tujini.

Sama smatram, da je velika odgovornost to, da ti hodiš na misije in tam pobijaš lokalno prebivalstvo,” je v oddaji med drugim dejala gostja Jadranka Juras. Kot je dodala, je velika odgovornost tudi to, da slovenski vojaki “hodijo nekam, kjer v bistvu ne branijo Slovenije, vendar so vpleteni v globalno vojno proti terorizmu, ki traja že od 2001 in ji ni videti konca”.

V delu politične javnosti je ta izjava naletela na buren odziv. Obrambni minister Tonin jo je označil za izpad. “Očitno so za uničenje Slovenske vojske dovoljena vsa sredstva! Velik škandal in sramotenje Slovenske vojske! Višek vseh viškov,” je navedel na Twitterju.

Poveljnik poveljstva sil SV Škerbinc pa je v izjavi za medije poudaril, da jih namigi na to, da pripadnice in pripadniki SV hodijo na misije zato, da bi pobijali lokalno prebivalstvo, žalostijo ter globoko žalijo njihovo profesionalno dostojanstvo.

Kmalu bo po njegovih besedah četrt stoletja, odkar SV sodeluje v okviru različnih mednarodnih organizacij pri zagotavljanju globalnega mir in varnosti. V vsem tem času nikoli in nikjer ni prišlo do kakršnega koli omembe vrednega incidenta, pripadnice in pripadniki SV so naloge zmeraj opravljali častno in odgovorno, je povedal.

Kot je poudaril poveljnik poveljstva sil, ni prav, da se zavoljo političnih ali kakšnih drugih interesov SV uporablja za talca, “da se na naš račun dosegajo neki drugi cilji”. Zatrdil je, da so pripadnice in pripadniki SV v službi domovine in da je to vojska vseh slovenskih državljank in državljanov.

Kadar se kritično govori o SV oz. njenih pripadnicah in pripadnikih, naj se to ne počne na žaljiv način, ampak z argumenti, je še pozval. Po prepričanju Škerbinca bi bilo zato prav, da bi se Jurasova pripadnicam in pripadnikom SV za svojo izjavo opravičila.

Glede sredstev, predvidenih v nedavno sprejetem zakonu, pa je Škerbinc povedal, da se omenjena vsota sicer sliši velika, a je to še vedno veliko manj od tistega, kar bi potrebovali za izgradnjo potrebnih zmogljivosti, da bi bilo za obrambo domovine ustrezno poskrbljeno in da bi zagotovili potrebno raven kredibilnosti tudi v okviru kolektivne obrambe.

V službi za odnose z javnostmi pri RTV Slovenija so za STA navedli, da izjave njihovih gostov ne komentirajo, opozarjajo pa, da je bila konkretna izjava “iztrgana iz konteksta, ki govori o globalnih geostrateških razmerah”.

Iz razprave je po navedbah RTV Slovenija mogoče razumeti, da “so komentatorke govorile v prid Slovenski vojski”, omenjale so tudi srečanje z vojakinjami Slovenske vojske v studiu oddaje Zadnja beseda pred časom.

Poleg izpisa celotnega konteksta izjave Jurasove so spomnili tudi na besede druge gostje Katarine Kresal, ki je “nedvoumno pojasnila, da je večina misij slovenskih policistov in vojakov izobraževalne narave ter dodala, da v tem vidi koristen prispevek k ohranjanju vsesplošnega miru”.

Dodali pa so tudi poznejšo izjavo Jurasove, v kateri je zatrdila, da nasprotovanje 780 milijonom evrov za investicije v SV ne pomeni, da je proti slovenskim vojakom.

Prav tako so komentatorke po pojasnilih RTV Slovenije jasno izrazile skrb za življenja in zdravje slovenskih vojakov. “Če je kdorkoli izjavo, ki je bila izvzeta iz konteksta, razumel kot obtožbo, je iz zgoraj navedenega jasno, da je bil namen ravno nasproten – želeli smo soočiti mnenja ob aktualnem vprašanju v slovenski družbi,” so še zapisali na RTV Slovenija.

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS.
VAŠ Politikis.si.

Št. komentarjev: 8
 1. exodus pravi

  Tudi jaz komaj čakam javno opravičilo Jadranke Slovenski vojski. Zadnja beseda pa poneumlja Slovence in jo je treba zamenjat z tihožitjem življenja v slovenskih gozdovih. Zadnja beseda v Brez besed.

 2. Johan pravi

  Kakšen kraval zaradi izjave ene kokoši!

 3. Lemy pravi

  Sramota od sramote tale Jurasova!!!

 4. mirror pravi

  Če bi taka izjava padla čez JLA v času bivše Juge, bi bila dotična oseba že na večletnem oddihu na Golem otoku ali najmanj na Igu. Kaj pa vaše spoštovanje do države in organov, ki predstavljajo državo? Blatenje državnih institucij pomeni, da blatite sebe in vse nas državljane.

  1. raft pravi

   Mirror, kaj bi bilo z njo bi bilo odvisno od letnice izjave. Niso narodu v podzavest vcepili tisto: uzela ga magla.

 5. raft pravi

  Mirror, kaj bi bilo z njo bi bilo odvisno od letnice izjave. Niso narodu,kar za hec v podzavest vcepili tisto: uzela ga magla.

 6. raft pravi

  Zaznamovala nas je zgodovina. Tisočletja smo se morali od nekoga osamosvajati. Zdaj ne znamo drugače kot biti PROTI.

  Razumeti Slovenca je kot razvozlati gordijski vozel. Kdo razume, zakaj smo raje kot enotni, razdeljeni, in zakaj nekaterih niti stotine mrtvih sodržavljanov ne gane, da bi sestopili s svojega egoističnega piedestala? „Slovenci smo bili vedno podvrženi mnogim oblikam socialne patologije. To je posledica težke zgodovine, ki je vplivala na našo kulturo,” je zapisal dr. Peter Praper, klinični psiholog, in nadaljuje: „Zgodovinska determiniranost se najbolj kaže v orientaciji, da se borimo proti, namesto da bi si prizadevali za. Pri Slovencih je pogost vtis, kot da smo obstali na pol poti, kot da se moramo kar naprej osvobajati.” Tako dr. Praper pred leti za časopis Dnevnik.
  ————————–
  To vedo v srbski akademiji nauka i umetnosti. Bedaki , kdaj vam bo prišlo iz ri-ti v glavo?

 7. bruh pravi

  sožalej vsakemu ,
  ženski , moškemu, živali ali karkoli
  ki mora z njo spati.-..

  in konec

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen