V UKC Maribor število bolnikov s covidom-19 konec tedna preseglo njihove zmožnosti, seliti so jih morali v druge slovenske bolnišnice

0

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je trenutno hospitaliziranih 218 bolnikov s covidom-19, kar je najvišje število doslej. Od tega je 47 oseb na intenzivnem zdravljenju. Zaradi velikega priliva covidnih bolnikov minuli konec tedna so jih morali del preseliti v druge slovenske bolnišnice.

Po besedah strokovnega direktorja UKC Matjaža Vogrina so prejšnji teden pričakovali, da se bo število bolnikov s covidom-19 te dni začelo zniževati, a se je položaj konec tedna znova zaostril. “Preko vikenda se je število covidnih bolnikov povišalo za 40,” je pojasnil v današnji izjavi za medije.

“Glede na enormni priliv novih bolnikov smo se včeraj znašli v zelo veliki stiski. Vse naše kapacitete so bile v trenutku polne in pokazala se je solidarnost med slovenskimi bolnišnicami. Pokazalo se je tudi, da dispečerski sistem, ki je bil uveden na ravni države, deluje,” je dodal.

Del bolnikov so preselili v manj obremenjene bolnišnice in UKC Ljubljana. “Iskrena hvala vsem za pomoč,” je dejal Vogrin in dodal, da ob skrbi za bolnike s covidom-19 ne pozabljajo na skrb za ostale bolnike. “Tako poteka intenzivno zdravljenje vseh onkoloških pacientov in vseh pacientov, ki so k nam napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro in ostalih, kjer ne moremo odlašati z zdravljenjem,” je pojasnil.

Izjemno strm porast bolnikov s covidom-19 močno otežuje delo v urgentnem centru, ki je za večino ljudi vstopna točka v klinični center. Predstojnik urgentnega centra Gregor Prosen je pojasnil, da so v zadnjih dneh močno povečali obseg sive cone, kjer obravnavajo bolnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom, a imajo zaradi zapolnjenih zmogljivosti na covidnih oddelkih UKC Maribor težave z njihovo nadaljnjo namestitvijo. Zato so se morali obrniti po pomoč v druge bolnišnice.

“S sedanjo dinamiko pandemije postaja zadeva vse bolj kritična. Mesta oziroma viri v UKC Maribor pohajajo,” je opozoril.

Za lažjo organizacijo dela so že pred mesecem in pol začeli v tem urgentnem centru uporabljati hitre antigenske teste za testiranje bolnikov z verjetno okužbo z novim koronavirusom, pred dnevi pa so uvedli takšna testiranja tudi za del zaposlenih, da bi ugotovili njihovo zanesljivost, preden bi začeli sistematično testirati vseh okoli 3500 zaposlenih v UKC Maribor.

“Na podlagi dosedanjih izkušenj že vemo, da hitri antigenski testi niso perfektni in niso enakovredni standardnim PCR testom, je pa res, da so cenejši in hitreje dostopni. Zdaj iščemo test, ki bi bil najboljše ravnotežje med dostopnostjo, časom trajanja, ceno in predvsem varnostjo za zaposlene in bolnike,” je še povedal Prosen.

Za lažjo komunikacijo z bolniki je v UKC Maribor danes začel delovati Center za naročanje, ki je dosegljiv vsak delovnik od 7.30 do 15.30 prek telefona ali elektronske pošte.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen