V EU dosežen dogovor o svežnju za obnovo EU v času pandemije covida-19 in po njej

0

Pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta Evropske unije so danes dosegli politični dogovor o svežnju za spoprijem EU s pandemijo covida-19, ki vključuje večletni finančni okvir za obdobje 2021-2027 in sklad za okrevanje, so sporočili iz parlamenta in nemškega predsedstva Svetu EU. Sveženj je vreden 1824 milijard evrov.

“Pogajanja s parlamentom so zahtevala čas, a nam je končno uspelo – dosegli smo politični dogovor o zadnjih podrobnostih prihodnjega večletnega proračuna. To je dobro uravnotežen dogovor, ki naslavlja pomisleke Evropskega parlamenta in spoštuje smernice julijskega zasedanja Evropskega sveta,” je povedal stalni predstavnik Nemčije pri EU Michael Clauss.

Kot so sporočili iz Sveta EU, dogovor vključuje usmerjeno okrepitev evropskih programov, kot so Obzorje Evropa, EU4Health in Erasmus+, za 15 milijard evrov ob spoštovanju sklepov julijskega zasedanja voditeljev držav članic.

Vključuje tudi večje ambicije na področju biotske raznolikosti ter okrepljen nadzor nad porabo sredstev za podnebje, enakost spolov in biotsko raznovrstnost. Poleg tega je v dogovoru načrt za uveljavitev lastnih sredstev.

Zdaj morata dogovor dokončno potrditi še parlament in države članice. Sveženj za spoprijem s pandemijo covida-19 vključuje večletni finančni okvir v višini 1074,3 milijarde evrov in sklad za okrevanje v višini 750 milijard evrov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen