V 102. letu starosti je umrl legendarni izumitelj in svetovljan Peter Florjančič

0

V 102. letu starosti je danes ponoči umrl slovenski izumitelj Peter Florjančič, so potrdili na Občini Bled. Florjančič je patentiral okoli 400 izumov, do faze proizvodnje jih je prišlo 43. Med njimi so okvirčki za diapozitive, razpršilec za parfum in stroj za brizganje plastike.

Več o življenju Petra Florjančiča si lahko preberete na njegovi spletni strani, kjer so na voljo objave za njegovih zadnjih osem let življenja.

Florjančič se je rodil 5. marca 1919 na Bledu, kasneje pa živel in ustvarjal v številnih krajih po Evropi in ZDA. Zadnja leta je bival v radovljiškem domu starostnikov. V mladih letih je bil aktiven športnik, glasbenik in filmski igralec, predvsem pa je bil inovator svetovnega slovesa.

Florjančič se je rodil v hotelirski družini na Bledu, njegov ded Jakob Peternelj je bil lastnik hotelov Union in Triglav ter blejski župan, več blejskih hotelov je imela v lasti sestra njegove mame, Marija Kenda. Živel je v Monaku, Švici, Avstriji, Italiji in Nemčiji. Bil je tudi član slovenske smučarske reprezentance.

Florjančič se je svoj čas gibal tudi med svetovnim jet setom. Med njegovimi znanci so bili Ilhamy Hussein Pasha, knez Aleksander Karađorđević in kralj Kralj Faruk I, na gala večerjah in zabavah pa se je družil z Samio Gamal, knezom Reinerjem, Ottom von Habsburgom, Charlijem Chaplinom, Genom Kellyem, Grace Kelly, Vittoriom De Sico, Marlene Dietrich (s slednjo je posnel tudi kratek prizor v filmu Montecarlo (The Monte Carlo Story)) in Aristotlom Onassisem.

“Izumitelj mora imeti mirno glavo, vedno mora opazovati vse, kar leze in gre. Ideje pa se porajajo različno. Ena se lahko porodi v sekundi, razvoj pa je narejen v nekaj dneh, so pa tudi ideje, ki potrebujejo več let, da se sploh razvijejo,” je dejal za svojo spletno stran peter-florjancic.eu.

Med svojimi udejanjenimi izumi je kot “najboljši in najbolj kompliciran izum” izpostavil razpršilec za parfum. Drugi najboljši izum je bil po njegovih besedah okvirček za diapozitive, tretji pa naprava za brizganje plastike.

Začetek njegovega uspeha je bil patent za statve. Med neuspelimi izumi je bila zračna blazina za avtomobile, ki jo je razvijal leta 1957, po lastnih besedah pa je takrat “prehiteval čas, ker takrat tehnika in materiali še niso omogočali izdelave, so nam pa baloni glasno pokali”.

Ponesrečen izum je bila po njegovih besedah ultrazvočna krtačka za zobe, za katero je test pokazal, “da bi z njeno uporabo človek na koncu znorel”.

Tehniški muzej Slovenije je marca 2019 ob izumiteljevi stoletnici pripravil razstavo Živeti sanje, ki se je osredotočala na inovatorstvo. Florjančič je napisal in izdal knjigi Skok v smetano in Ideja za Milijon. Karpo Godina in Sandi Čolnik sta leta 2002 o njem naredila tudi dokumentarni film Zgodba gospoda P.F. Ven Jemeršić pa je leta 2017 o njem posnel dokumentarni film Stoletje sanj.

Peter Florjančič je decembra 2017 postal tudi častni doktor Nove Univerze v Ljubljani.

Ob Florjančičevi smrti je predsednik republike Borut Pahor izrazil sožalje njegovi družini. Kot je objavil na Twitterju, je nedavno sprejel odločitev, da bo Florjančiča odlikoval za njegove navdihujoče življenjske dosežke, odlikovanje bo vročeno posthumno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen