Slovenija tudi septembra z eno višjih rasti gradbeništva v EU

0

Obseg gradbenih del v območju z evrom in v celotni EU se je septembra zmanjšal, upad na mesečni ravni je bil 2,9- oz. 2,5-odstoten. V medletni primerjavi je bil padec 2,5- oz. 2,7-odstoten. Slovenija je tako na mesečni ravni kot v medletni primerjavi tudi septembra zabeležila eno višjih rasti, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Septembra se je v primerjavi z avgustom v območju z evrom obseg del pri gradnji stavb skrčil za 3,2 odstotka, obseg del na gradbenih inženirskih objektih pa za 0,4 odstotka. V EU je bil upad 2,7- oz. 0,8-odstoten.

Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so največji mesečni upad del zabeležile Francija (-8,4 odstotka), Italija (-8,1 odstotka) in Slovaška (minus tri odstotke). Največjo rast so medtem zabeležili v Sloveniji (+2,6 odstotka), Romuniji (+1,7 odstotka) ter v Bolgariji in Nemčiji (+1,5 odstotka).

V medletni primerjavi je bil septembra obseg del v gradbeništvu v območju z evrom manjši za 2,5 odstotka, v celotni uniji pa za 2,7 odstotka.

V območju z evrom je gradnja stavb upadla za tri odstotke, obseg del na gradbenih inženirskih objektih pa je bil manjši za 0,2 odstotka. V EU se je obseg gradnje stavb zmanjšal za 2,9 odstotka in obseg del na gradbenih inženirskih objektih za 1,4 odstotka.

Največje padce obsega gradbenih del so v medletni primerjavi zabeležile Slovaška (-22,8 odstotka), Madžarska (-14,7 odstotka) in Poljska (-11,8 odstotka). Največji obseg gradbenih del pa so imele Romunija (+17,3 odstotka), Slovenija (+7,9 odstotka) in Italija (+5,1 odstotka).

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen