Prvi mož WHO: Zgolj cepivo ne bo dovolj za zaustavitev pandemije covida-19, nadzor bolezni se bo moral nadaljevati

0

Zgolj cepivo ne bo dovolj za zaustavitev pandemije covida-19, je danes opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je dodal, bo cepivo le dopolnilo ostala sredstva za boj proti pandemiji, ki jih imamo na voljo, ne bo pa jih nadomestilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tedros je še sporočil, da bo dobava cepiva sprva omejena, pri cepljenju pa bodo imeli prednost zdravstveni delavci, starejši ter druge ogrožene skupine prebivalstva. Izrazil je upanje, da se bo s tem zmanjšalo število umrlih za covidom-19, zdravstveni sistemi pa bodo lažje obvladovali pandemijo.

“A virus bo še vedno imel veliko prostora,” je posvaril. Dodal je, da se bo nadzor bolezni moral nadaljevati, ljudi bo še vedno treba testirati in izolirati in treba bo slediti stikom.

Po svetu so doslej potrdili že več kot 54 milijonov okužb z novim koronavirusom, covid-19 pa je zahteval že več kot 1,3 milijona življenj. Število potrjenih okužb na dan v zadnjem času narašča – po podatkih WHO so v soboto zabeležili nov rekord z več kot 660.000 novimi okužbami v enem dnevu. Prejšnji rekord so zabeležili 7. novembra, ko so potrdili nekaj več kot 614.000 novih okužb.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen