Premier Janša pisal voditeljem EU: Slovenija podpira brezpogojno spoštovanje vladavine prava v vseh primerih in brez dvojnih standardov!

19

Premier Janez Janša je v torek poslal pismo voditeljem EU. V njem se zavzema za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU o finančnem okvirju za spopad z epidemijo, ki ga zdaj po njegovem mnenju spodkopava nedavni dogovor med svetom EU in Evropskim parlamentom o pogojevanju koriščenja sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

V pismu, med drugim naslovljenem na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, je zapisal, da je treba po celotni EU spoštovati vladavino prava, a dodal, da “diskrecijskih mehanizmov, ki ne temeljijo na neodvisni presoji, ampak na politično motiviranih kriterijih, ne moremo imenovati ‘vladavina prava'”. Poudaril je tudi, da “Slovenija podpira brezpogojno spoštovanje vladavine prava v vseh primerih in brez dvojnih standardov”.

“Danes številni mediji in nekatere politične skupne v Evropskem parlamentu odkrito grozijo z uporabo instrumenta, napačno poimenovanega ‘vladavina prava’, da bi z večinskim glasovanjem disciplinirali posamezne države članice,” je opozoril Janša v pismu, naslovljenem še na kanclerko trenutno predsedujoče Svetu EU Nemčije Angelo Merkel in premierja prihodnje predsedujoče Portugalske Antonia Costo, ki ga je poslal voditeljem vseh članic unije.

“Tisti med nami, ki smo del življenja prebili pod totalitarnimi režimi, vemo, da se odstopanje od realnosti začne, ko procesi ali ustanove dobijo imena, ki pomenijo ravno obratno od njihovega bistva,” je še dodal.

V skoraj štiri strani dolgem pismu je omenil tudi, da smo bili leta 2014 v Sloveniji “priča ukradenim volitvam s pomočjo drastične zlorabe državnih ustanov”, nobena od institucij EU pa se takrat ni odzvala niti z enim samim opozorilom.

Kot je zapisal, Evropski parlament ni želel o tem niti razpravljati, ker za uvrstitev te teme na program ni bilo zadostne večine. Obenem je bilo in je še veliko razprav o stanju demokracije na Madžarskem in Poljskem. “Sprožili so celo postopek po 7. členu pogodbe o EU, čeprav v nobeni od teh držav ni bilo in še zdaj ni zlorabe sodstva za politične cilje in nobena ni imela niti enega političnega zapornika, kaj šele primera kraje volitev kot v Sloveniji,” je opozoril.

Zapisal je še, da vladavina prava po definiciji pomeni, da o sporih odloča neodvisno sodišče in ne politična večina ali katera koli druga institucija. “Če politično telo svojo odločitev imenuje vladavina prava, naredi že prvi korak stran od realnosti,” je ocenil. A Evropska unija temelji na vladavini prava: na ločitvi izvršne, zakonodajne in sodne veje oblasti. Država, katere politični sistem ne temelji na demokraciji in vladavini prava, sploh ne izpolnjuje vseh pogojev za članstvo, je spomnil.

V pismu je še poudaril, da pogodba o Evropski uniji ne dovoljuje diskriminacije nobene države članice na politično zahtevo druge članice ali katere koli evropske institucije.

“S sledenjem napačni smeri nam dobra prihodnost za celo in svobodno Evropo polzi iz rok,” je posvaril premier.

Opozoril je še, da je “morje zadosti razburkano že brez težav, ki jih povzročamo sami sebi”. Ob tem je omenil velik vpliv Kitajske, veliko razdeljenost ZDA po volitvah, rusko zunanjo politiko in teroristične napade v EU.

“Zato bolj kot kadarkoli potrebujemo enotnost glede tega, kam smo namenjeni. Potrebujemo spoštovanje drug drugega. Potrebujemo skupno obrambo dostojanstva vseh volivcev v vseh državah članicah unije. Potrebujemo evropske institucije, ki se ne bi vmešavale v notranjepolitične konflikte držav članic,” je zapisal Janša. Dodal je, da moramo spoznati, da temelj EU ni denar, temveč vrednote ter da vrednot ne moremo izsiliti z denarjem.

“Dilema, ki je pred nami, je zelo preprosta. Spoštovanje dogovora z julijskega vrha je odgovoren pristop k dobri prihodnosti EU. Nespoštovanje pa je ravno nasprotno,” je še poudaril Janša.

Pismo je končal z opozorilom, da bodo prihodnji dnevi ključni za dosego pravičnega in uravnoteženega dogovora, ki bo temeljil na julijskem dogovoru voditeljev unije. “Samo s hitrim končanjem tistega, kar smo začeli julija, bomo lahko izpolnili visoka pričakovanja ter tlakovali pot k močnejši Evropi v obdobju po pandemiji,” je izpostavil.

“Ker smo pod časovnim pritiskom, sem prepričan, da se bomo z dodatnimi prizadevanji za sodelovanje vseh izognili nadaljnjim zamudam, kar bo vodilo v trden dogovor, s katerim bomo ostali združeni proti nejasnostim, ki nas čakajo v prihodnjih tednih in mesecih,” je sklenil slovenski premier.

Št. komentarjev: 19
 1. Exlevak pravi

  Prav jim je napisal,saj mnenje o vladavini prava daje stroka in ne politika v Bruslju.

  1. Johan pravi

   Mr.Tweeto kar ne neha sramotiti Slovenije v EU!

   1. roman naprudnik pravi

    ne piši neumnosti,če ne razumeš zadeve!

    1. Celjan pravi

     Ha, ha, ti jo razumeš? Če bi šlo za kramp in lopato morda!

  2. Re gornjemu pravi

   Ex… a njega imaš za ” stroko”?

   1. roman naprudnik pravi

    a ti si stroka?

    1. Johan pravi

     Ne veš, mogoče pa sem!

 2. Johan pravi

  Mr.Tweeto kar ne neha sramotiti Slovenije v EU!

  1. raft pravi

   Jovane, na tvojo šumadijo se Slovenci poserjemo.

   1. Johan pravi

    Raftiša, očitno si na jug zelo navezan. Kot vidiš, se tudi tvoj nick da malo ” pojužnjačiti”. O Šumadiji pa ti kar nakladaj, ker ti je očitno zelo blizu

 3. alojz pravi

  Bravo JJ! Še edini ki upa kaj na glas povedati! Jasno, da so bile volitve 2011 in 2014 ukradene!

  1. exodus pravi

   V temi dneva na Nova 24tv je gost pravilno povedal, da za konstrukt Patria ni pri nas noben odgovarjal. Zato rabimo EU, da končno en prepozna našo situacijo.

 4. Micka Kovačeva pravi

  Temu butlu bi bilo treba odvzeti telefon, da se ne bo več ” igral” z njim

 5. exodus pravi

  Janša je vedno en korak pred kriminalno bando v Sloveniji.

  1. Re gornjim pravi

   Kar blejajte razni bruhi, metulji, raftarji in ostali mrčes iz Trstenjakove, saj drugega od vas ni pričakovati, ste pač opranoglavci

 6. METULJ pravi

  Bravo, g. predsednik Janez Janša. Vaše pismo EU, je bilo potrebno kot sahara vode. Seveda glede na rdeći komunistični teror, katerega so oziroma smo doživljali državljani v vzhodni Evropi!!
  Seveda teh naših stisk zaradi komunizma, ne razumejo članice EU, ki niso doživljale tega zločinskega terorja!

  Bistvo pisma g Janeza Janše je dejstvo, da mora o sporih vodstva EU in posameznimi članicami EU ( v tem primeru spoštovanje prava v državah Poljske in Madžarske) obravnavati neodvisno sodišče, ne pa da o tem odločajo članice EU z glasovanjem! Kaj tukaj ni jasno?

  Bedno in zločinsko je od vodstva EU, da izrablja tudi koronakrizo, s tem, da bo dodelila EU denarna sredstva
  samo tistim članicam, ki bodo ubogljivo sledile vodstvu EU in potrdile NJIHOVO NEDEMOKRATIČNO VLADAVINO PRAVA!!

  Slovenci, zaradi take nedemokratične vladavine prava, se vodstvo EU ni odzivalo na opozorila iz Slovenije, da se je tu vladavina prava ustavila na nuli!! ( bančne luknje 1,2, katero so zakrivili rdeći kriminalci, Patria, Novič, etc…). Take EU ne potrebujemo!

  Slovenci, rdeće vlade so nam povzročale zlo in nihče ni bil še obsojen za to! Zdaj je čas, da skupaj skidamo rdeče kriminalca, ki so nam ukradle naš denar, nam pijejo kri in ki nam utežujejo naša življenja. Naprej, naša Slovenija!

  1. Re gornjim pravi

   Še malo pa bo: ” Za domovino z Janšo naprej” ! Blebetala!

 7. bruh pravi

  v naših post-komunističnih vzhodnoevropski državah je vsem jasno, da je sodstvo le MAFIJSKA LEGALNA podaljšana roka rdečih pra sev in svi nj….to je to…večino naših sodnikov je ideološko/politično/mafijsko zvestih post-komunističnim levičarskim strankam…… to vemo vsri, tudi nestrpni smrdeči pra sci in svi nje….ampak njim to ZELO ustreza..ajd

 8. raft pravi

  Re Gornjim pravi Pred 1 dan
  Še malo pa bo: ” Za domovino z Janšo naprej” ! Blebetala!
  ——————-
  Repetaš, saj poznaš moje mnenje glede tega. Pomembno je, da nam noben današnji komunist ne uide, ker ne smemo dovoliti, da se ponovi morija, ki so jo storili njihovi vzorniki.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen