Premier Janša dodatno pojasnil namen odmevnega pisma evropskim voditeljem in zagotovil dosledno zagovarjanje vladavine prava

10

Premier Janez Janša je po odmevnem pismu, ki ga je poslal vsem evropskim voditeljem dodatno pojasnil namen svojega pisanja, ki je bilo namenjeno izmenjavi mnenj in ne odprto pismo. Z njim je, kot pravi, poklical k razumu. Svoja pojasnila je objavil na socialnih omrežjih Facebook in Twitter.

Vladavina prava ali vladavina politične večine “pravih”?

“Slovenija bo dosledno zagovarjala vladavino prava in enaka merila za vse in povsod, tako doma kot v EU. Spoštovanje vladavine prava v #EU pomeni, da Lizbonska pogodba in ostali pravni temelji EU veljajo tako na Poljskem kot v Belgiji, Sloveniji, Španiji, na Madžarskem etc.

Pismo kolegom in kolegicam v Evropskem svetu ni bilo odprto pismo, ampak izmenjava mnenja s tistimi, s katerimi smo julija letos štiri dni in noči razpravljali o finančnem paketu in vladavini prava. Večina izven tega kroga verjetno težko razume usodnost časa za prihodnost #EU.

Bistvo predlaganega mehanizma je bilo julija na ES zavrnjeno, ker so nekateri smatrali, da je v nasprotju s Pogodbo o EU. In vnaprej napovedali veto, če se bo ta instrument vsiljeval.

Spet predlagani, julija že enkrat nesprejeti mehanizem predvideva, da lahko Evropska komisija postopek začne tudi na podlagi “priporočil” različnih “mednarodnih organizacij in mrež”, od katerih so samo nekatere naštete, zaključi pa se z večinskim odločanjem Sveta EU in ne sodišča.

Gre za poskus vzpostavitve vzporednega in drugačnega mehanizma, kot je določen v Pogodbi in ki se zaključi z večinskim glasovanjem političnega organa. Doslej se v Evropi takšnim postopkom še nikoli ni reklo “vladavina prava”. Slovenija na seji Coreperja ni vložila oziroma napovedala veta, predlagali pa smo, da si pred končnim odločanjem v predlagani smeri in posledično neizogbno blokado EU sredstev ZA VSE vzamemo dodaten čas in poiščemo kompromis na podlagi julijskega dogovora.

Moje pismo je poskus klica k razumu. Za prihodnost #EU smo soodgovorni. Dolžni smo misliti tudi z lastno glavo. Kdor ne verjame, da so razmere resne, je podoben tistim, ki so pred Brexitom vneto razlagali naokrog, da se nič dramatičnega ne dogaja.

V skladu z “vladavino prava” v #EU oziroma na podlagi Pogodbe EU lahko vsaka država članica povsem legalno in legitimno vloži veto povsod, kjer je za skupno odločitev potrebno soglasje.

Je tako težko razumeti, da to v tem primeru pomeni najmanj ZASTOJ pri okrevanju po epidemiji? In da nobene suverene države v EU ne boste pri pomembnih zadevah nikoli mogli prisiliti, da počne nekaj, kar je v nasprotju z njenimi interesi?

In da je v interesu #Slovenija, da do tega zastoja ali še česa resnejšega ne pride?”

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS.
VAŠ Politikis.si.

Št. komentarjev: 10
 1. Viktorh pravi

  Vse jasno, le našim zblojenim levičarjem ne.

  1. Pubec pravi

   In kaj je tebi jasno? To kar ti ukažejo v Trstenjakovi?

   1. xxx pravi

    Pubec, kaj ne znaš prebrat kaj v članku piše?

   2. Viktorh pravi

    Res si duševno revše, še brati ne znaš, razumeš pa tudi ne.

    1. Re gornjemu pravi

     Sieg Viktor, samo ne h , ampak Orban

 2. raft pravi

  Vojaška psihologija je veja psihologije, ki se ukvarja z delovanjem človeka v vojaškem sistemu ter v vojni situaciji, vojaških operacijah. Vojaška psihologija uporablja psihološke teorije v vsakdanji vojaški praksi, za potrebe priprave posameznika na uspešno funkcioniranje v stresnem okolju in vzdrževanje mentalnega zdravja, prav tako pa se lahko spoznanja psihologije v vojaške namene uporablja proti sovražnim silam. Vojaška psihologija skuša doseči čim večjo usposobljenost in bojno pripravljenost. Vojaško psihologijo sestavljajo klinična psihologija, svetovanje, eksperimentalna, humanistična in organizacijska psihologije ter druge veje psihologije
  ————————–
  Na POP TV imajo izgleda tovrstne strokovnjake. V njihovi informativni oddaji se pojavljajo med prispevki bojevniški medklici AA-UUUUU. Komu je to namenjeno in s kakšnim razlogom. To za poznavalce ni nedolžna stvar. To je nekaj, kar se kondenzira in sproži n.pr. na kakem predvidenem protestu. Stvar je lahko usodna .

 3. aco pravi

  Dobro pisanje Janše. Je pa res da ga razumejo samo inteligentni.

  1. Re gornjemu pravi

   Torej, ti nisi med njimi!

 4. Exlevak pravi

  S prvim twitom Trumpu,je Janša sprožil levičarsko ljubezen do Amerike in to je dobro.Z pismom v Bruselj,pa je dosegel njihovo gorečo pripadnost EU,kar se je zdelo nemogoče,še pred kratkim(spomnimo se Stožic)….vse se da,kdor zna.

 5. bruh pravi

  v naših post-komunističnih vzhodnoevropski državah je vsem jasno, da je sodstvo le MAFIJSKA LEGALNA podaljšana roka rdečih pra sev in svi nj….to je to…večino naših sodnikov je ideološko/politično/mafijsko zvestih post-komunističnim levičarskim strankam…… to vemo vsri, tudi nestrpni smrdeči pra sci in svi nje….ampak njim to ZELO ustreza..ajd

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen