Orban in Morawiecki za dvotirni pristop k reševanju blokade pri sprejemanju svežnja EU za boj s pandemijo covida-19

0

Madžarski premier Viktor Orban in njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki sta se po današnjem srečanju v Budimpešti zavzela za dvotirni pristop k reševanju blokade pri sprejemanju svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19. Predlagata vrnitev k dogovoru o svežnju, ki so ga julija dosegli evropski voditelji.

“Na eni strani bi kakršnokoli dodatno proračunsko pogojevanje omejili na zaščito finančnih interesov Evropske unije v skladu z julijskimi sklepi Evropskega sveta. Na drugi strani pa bi na Evropskem svetu razpravljali, ali je treba vzpostaviti povezavo med vladavino prava in finančnimi interesi unije. Če bi se odločili za to, bi morali razmisliti o ustreznih postopkih, ki jih predvidevajo pogodbe EU, vključno z medvladno konferenco, da bi se lahko pogajali o potrebnih spremembah pogodb,” sta dvotirni pristop pojasnila Orban in Morawiecki.

Kot so še sporočili iz madžarske vlade, sta premierja v skupnih izhodiščih za pogajanja o svežnju poudarila, da so za blokado pri sprejemanju svežnja krivi tisti, ki so vzpostavili mehanizem pogojevanja črpanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

“Naš cilj je preprečiti mehanizem, ki ne bi okrepil, ampak bi spodkopal vladavino prava v uniji, saj bi ga degradiral na politični instrument,” sta poudarila premierja Madžarske in Poljske.

“Niti Poljska niti Madžarska ne bosta sprejeli nobenega predloga, ki ne bo sprejemljiv za drugo,” sta izpostavila enotno stališče obeh držav.

Državi sta pretekli teden blokirali sprejem prihodnjega večletnega finančnega okvira EU 2021-2027 in sklada za okrevanje po pandemiji covida-19, skupaj vredna več kot 1800 milijard evrov. Za to sta se odločili zaradi pogojevanja črpanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU se je v pismu evropskim voditeljem pretekli teden zavzel tudi slovenski premier Janez Janša. Na zasedanju Evropskega sveta je nato izrazil pripravljenost ponuditi konkretne ideje za kompromis, ki bi pripeljal do potrditve svežnja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen