Ob zaostrovanju ukrepov še podaljšanje razglasitve epidemije do 17. decembra

0

Nenujne trgovine so danes za vsaj 14 dni zaprle vrata, prav tako je ustavljen javni potniški promet. Vlada je ob tem tudi podaljšala razglasitev epidemije covida-19 za 30 dni, do 17. decembra. Medtem pa minister za zdravje Tomaž Gantar ocenjuje, da je epidemija pod kontrolo in bi lahko ukrepe začeli sproščati čez dva tedna.

Vlada je v drugem epidemičnem valu razglasila epidemijo z 19. oktobrom, tokratni odlok o podaljšanju pa bo začel veljati v sredo in bo veljal do 17. decembra. Vlada je sklenila podaljšati razglasitev epidemije, ker se okužba z novim koronavirusom še vedno hitro širi med prebivalstvom, ki močno presega normalno obolevnost. “Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom sars-cov-2 zahtevajo ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije na celotnem območju Slovenije,” so navedli.

Trenutni ukrepi v državi so zelo podobni tistim iz pomladanskih mesecev, ko je epidemija trajala 80 dni, pri čemer je bil pomladanski epidemični val veliko blažji.

Z današnjim dnem so ponovno, kot v spomladanskem valu epidemije, zaprla vrata nenujne trgovine, ustavil se je javni potniški promet. Že od konca prejšnjega tedna je prepovedano zbiranje ljudi razen družinskih članov. Vrtci so odprti le za nujne primere, pouk pa že drugi teden poteka na daljavo. Tudi sodišča so začela poslovati v omejenem obsegu in bodo naroke opravljala le v nujnih zadevah. Za vstop na Hrvaško pa je vse manj izjem, da bi se izognili karanteni ob povratku. Od danes tako več ni izjema vstop na Hrvaško za 48 za lastnike nepremičnin in plovil. Izjema za vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani pa je mogoča le v drugi državi članici EU ali schengna.

Minister za zdravje Gantar pričakuje, da bodo ukrepi pokazali učinke v 14 dneh. Poudaril je, da je epidemija trenutno pod kontrolo, začeli bodo tudi pripravo kriterijev za sproščanje ukrepov. “Računam, da bomo čez 14 dni, kot je bilo napovedano, začeli sproščanje,” je dejal ob robu seje DZ.

Glede na njegove izjave je pričakovati, da bi vlada lahko najprej odprla vrtce, otroci prve triade pa da bi ponovno imeli pouk v šolah. “Pogovarjali smo se precej o otrocih, o prvi triadi, težavah drugih in verjetno bomo na teh področjih morali najprej razmišljati o sproščanju, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov, ki so za to potrebni,” je povedal.

A je dodal, da je zdravstveni sistem še vedno zelo obremenjen. “Izredne obremenitve je gotovo mogoče pričakovati še nekaj časa. Težave so z res visokim številom okužb pri zdravstvenih delavcih in mislim, da je to tisti ključni moment pri delu zdravstvenega sistema,” je povedal.

Po podatkih ministrstva za zdravje je trenutno okuženih več kot tisoč zaposlenih v zdravstvu, težave imajo tudi v domovih za starejše, kjer je okuženih 850 zaposlenih.

Ob nekaterih kritikah, da je vlada prepozno sprejemala omejitvene ukrepe, pa je Gantar dejal, da je “po bitki lahko biti general”. Premier Janez Janša pa je glede tega v DZ dejal, da smo sedaj sredi zelo resne epidemije, zato ni smiselno že zdaj delati zaključkov, kdo je bil bolj ali manj uspešen. Ocenil je, da je položaj resen.

V Sloveniji je po Janševih besedah trenutno takšno stanje kot v večini drugih evropskih držav, razlike je “samo nekaj tednov ali pa nekaj dni”.

V bolnišnicah zdravijo 1264 bolnikov s covidom-19, 207 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V nedeljo je življenje izgubilo še 34 covidnih bolnikov, skupaj tako 831.

Na zadnji dan tedna, v katerem je umrlo 233 covidnih bolnikov, kar je največ v enem tednu doslej, pa so potrdili 501 primer okužbe z novim koronavirusom, opravili so 1792 testov. Največji delež okuženih je še naprej v prekmurskih občinah.

V večini bolnišnic imajo kapacitete za covidne bolnike pretežno ali pa v celoti zasedene. Zaradi pomanjkanja prostorskih kapacitet za covidne bolnike so v UKC Ljubljana v zadnjem mesecu dokončali dve etaži nedograjenega objekta diagnostično-terapevtskega servisa. V teh prostorih naj bi se po prvotnih načrtih nahajale intenzivne terapije in operacijske dvorane.

V novih prostorih, kamor so prve bolnike s covidom-19 začeli sprejemati pred tednom dni, je trenutno 23 bolnikov. Po besedah vodje tega oddelka Uroša Tominca so bolniki v eni od šestih con, kjer je na razpolago 27 postelj. V teh dneh pa bodo začeli sprejemati bolnike še v eni coni z dodatnimi 27 posteljami.

Okužba z novim koronavirusom je še vedno huda težava v mnogih domovih za starejše občane. Med drugim je v Domu za varstvo odraslih Velenje, kjer trenutno prebiva 169 stanovalcev, okuženih 53 varovancev. Zato so za okužene stanovalce organizirali rdečo cono zunaj doma.

V prevaljskem domu starejših je v rdeči coni 28 stanovalcev, v domu v Luciji pa so med oskrbovanci in zaposlenimi zabeležili skupno 11, v Izoli pa 20 okužb.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen