Nujni “lockdown” za 14 dni: Ustavlja se javni potniški promet, zapirajo se nenujne trgovine!

4

Vlada je na današnji seji podaljšala večino dosedanjih ukrepov, hkrati pa je sprejela nekatere dodatne omejitve. Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja bo s soboto ustavljen javni potniški promet, od ponedeljka pa bodo znova zaprte nenujne trgovine. Ukrepi bodo veljali naslednjih 14 dni.

Šolanje bo v prihodnjih 14 dneh še vedno potekalo na daljavo, vrtci pa bodo delovali le za nujne primere. V zaprtih prostorih bodo lahko trenirali samo poklicni športniki.

Tako kot ob prvem valu epidemije bo znova ustavljen javni potniški promet, prav tako delo šol voženj. Bodo pa lahko vozili taksiji. Upravne enote bodo lahko opravljale le najnujnejša opravila. Vulkanizerji bodo delali, prav tako dimnikarji, je na današnji novinarski konferenci povedal Gantar.

Industrijska proizvodnja bo normalno delovala naprej, prav tako gradbeništvo v nenaseljenih gradbiščih. Vse nenujne trgovine bodo znova zaprte, tudi trgovski centri. Še naprej bodo odprte trgovine s hrano, lekarne, banke in pošte.

Po ministrovih besedah vsi ukrepi veljajo naslednjih 14 dni. Odlok, ki se nanaša na gospodarstvo, bo sprejet v petek, njegovi ukrepi pa bodo začeli veljati v ponedeljek. Ostali ukrepi bodo začeli veljati v petek oziroma konec tedna. Javni promet bo tako denimo prenehal obratovati v soboto.

Po besedah Gantarja je namen ukrepov v največji možni meri omejiti stike med ljudmi, saj trenutni ukrepi še ne dajejo povsem zadovoljivih rezultatov. Kljub veljavnim omejitvam je med ljudmi še vedno precej stikov, pa tudi kršitev odlokov, čeprav se veliko ljudi ukrepov tudi drži, je dejal.

Hojs: S petkom prepoved vsakršnega zbiranja, razen znotraj istega gospodinjstva ali družine

Vlada je na današnji seji odločila, da se s petkom prepovejo vsa zbiranja, razen družin in znotraj istega gospodinjstva, je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Prav tako od ponedeljka lastništvo nepremičnine ali plovila ne bo več med izjemami za prehajanje meje brez karantene.

Doslej je bilo dovoljeno zbiranje do šest oseb. To ne bo več mogoče, razen če bodo zbrani člani družine oz. člani skupnega gospodinjstva.

Še naprej velja omejitev gibanja med občinami, ki vsebuje vse doslej veljavne izjeme, kot so prihod na in odhod z dela, opravljanje kmetijskih, gozdarskih in gospodarskih dejavnosti, dostop do zdravstvenih, sodnih, upravnih in drugih storitev, “če tega nimate v svoji občini”, je spomnil minister za notranje zadeve na današnji novinarski konferenci.

S ponedeljkom pa bodo začele veljati tudi spremembe glede prehajanja državne meje. Doslej so lahko lastniki nepremičnin in plovil prehajali mejo za 48 ur, ne da bi pri vrnitvi potrebovali negativni test na koronavirus ali šli v karanteno. Te izjeme ne bo več, je dejal Hojs.

Prav tako ne bo več mogoč obisk ožjih družinskih članov v roku 72 ur zunaj EU oziroma schengenskega območja. “Po domače, preživljanje vikendov v BiH ali Srbiji ne bo več mogoče,” je dodal Hojs.

Do sedaj je veljalo tudi, da so osebe, ki jim je bila odrejena karantena zaradi prihoda v Slovenijo iz rdeče države, imele možnost predčasne prekinitve karantene z negativnim testom na koronavirus. Ta ukrep sicer ostaja, a lahko karanteno na tak način prekinejo šele po petih dneh.

Del ukrepov, ki bodo začeli veljati že v petek, pa je tudi izjema v delu odloka, ki je doslej prepovedoval vsa shajanja, slavja, poroke, ter maše in verske obrede. Od petka bo namreč dovoljena sklenitev zakonske zveze, a le ob predčasnem soglasju ministrstva za delo.

Vlada je poleg zagotavljanja nalog, ki jih mora kljub omejitvam opravljati država, kot so delovanje vlade, parlamenta, občin ter javnih služb, dodala še delovanje organov političnih strank, s čimer so po Hojsovem stališču “razblinili dileme, ki so se pojavljale o tem, ali je vlada želela omejevati delovanje katerekoli stranke oziroma organe teh strank”.

Vlada je za 14 dni podaljšala tudi že veljavne določbe glede obveznosti razkuževanja rok v večstanovanjskih stavbah ter režim v šolah in vrtcih.

Z VAŠIMI cenjenimi donacijami bomo najboljši medij za VAS.
VAŠ Politikis.si.

Št. komentarjev: 4
 1. raft pravi

  Michael Corleone ( Jutranji list HR )
  Austrijanci i Slovenci se čude brojkama pozitivnih ko pura dreku… Bosanci svakodnevno odlaze u vilajet i vraćaju se. Pri tome čine štetu i Hrvatskoj jer ulaze u trgovine, pekare, pumpe… Kod nas je kaos, a u Bosni?
  ——————
  Vredno kopiranja.

 2. raft pravi

  HDZ i Sanader krivi. Sanaderu 8 godina zatvora, HDZ mora vratiti milijune
  ——————–
  Kua je Žgajnarca? Z Jankovičem boš v isti smrdljivi piz-di!!

 3. linke pravi

  brez karantene za vikend v bosno in srbijo ! no potem se ni začudit takim slabim zdravstevenim razmeram .

  1. raft pravi

   Srbom, Bosancem in vsem ostalim, ki se vračajo v Slovenijo obvezno zaračunati karanteno, ki naj bo pod strogim nadzorom !! Nevladne organizacije, ki jim držijo štango, da lahko ogrožajo celotno Slovenijo zbrcati v P.M. !!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen