Mednarodni združbi tihotapcev migrantov pomagali tudi nekateri varnostniki v ljubljanskem azilnem domu!

6

Kriminalistična policija je razkrinkala združbo, ki je tihotapila migrante v Slovenijo in iz ljubljanskega azilnega doma naprej proti drugim evropskim državam. V okviru zaključne akcije so v sredo pridržali sedem oseb, skupno pa so jih kazensko ovadili 12. Med njimi so tudi slovenski državljani, ki so opravljali naloge varovanja v azilnem domu.

Ljubljanski kriminalisti so vse od junija lani ob usmeritvah Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani izvajali preiskavo mednarodne hudodelske združbe, ki je tujcem v ljubljanskem azilnem domu omogočala prehode v druge evropske države, je v izjavi za medije pojasnil Stojan Belšak z ljubljanske kriminalistične policije.

Preiskavo so končali v sredo, ko so na več lokacijah opravili hišne preiskave in pridržali sedem oseb. Gre za tri državljane Pakistana, dva slovenska državljana ter po enega državljana Iraka in Mjanmara. V sklopu hišnih preiskav so policisti zasegli več predmetov, pomembnih za kazenski postopek, pa tudi pol kilograma prepovedane konoplje.

Kriminalistično preiskavo zoper 12 osumljencev so uvedli zaradi utemeljenih razlogov za sum, da so skupaj z do sedaj še neugotovljenimi sostorilci kot člani hudodelske združbe iz koristoljubja tihotapili tujce iz Turčije, Iraka, Irana, Pakistana, Afganistana, Bangladeša in Somalije. Tihotapljenje tujcev je potekalo po balkanski poti, ciljne države pa so bile Italija, Nemčija in Francija, je povedal Belšak.

Združba je delovala organizirano in na ustaljen način, prav tako je po besedah Belšaka dobro poznala policijske postopke in postopke pridobivanja mednarodne zaščite. Migranti so tako v organizaciji združbe nezakonito vstopili v Slovenijo, nato pa so jih usmerili v azilni dom. Tam so izrazili namero za pridobitev mednarodne zaščite, ko so razmere dopuščale, pa so zapustili Slovenijo. Migranti so od članov združbe dobili tudi natančna navodila, kaj povedati v primeru, da jih zasači policija.

Kot je pojasnil Belšak, so nekateri odšli proti Italiji že po treh dneh, drugi pa tudi po več kot enem mesecu. To je bilo odvisno tudi od tega, ali so imeli tujci pri sebi dovolj denarja, saj je za organizacijo hudodelska združba zahtevala med 100 in 500 evrov. Po doslej zbranih podatkih policije so člani združbe v tem času pridobili najmanj 40.000 evrov premoženjske koristi.

Poleg dveh slovenskih državljanov, ki so jih policisti prijeli v okviru zaključne akcije, jih je v združbi sodelovalo še več. Policija je namreč ugotovila, da so med osumljenci tudi Slovenci, ki so v času preiskave opravljali naloge varovanja v azilnem domu.

Vseh sedem oseb, ki so jih prijeli v sredo, so v četrtek privedli na Okrožno sodišče v Ljubljani, kjer so jih sodno pridržali. Osumljeni so 26 kaznivih dejanj, v okviru katerih so opravili prevoze 108 tujcev. Vsa kazniva dejanja naj bi storili v kvalificirani obliki, za katera je predpisana zaporna kazen od treh do 15 let zapora.

Kriminalisti so si pomagali tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, v preiskavi pa so sodelovali tudi novogoriški in koprski kriminalisti ter tuji varnostni organi, je še povedal Belšak.

Št. komentarjev: 6
 1. METULJ pravi

  Slovenci vprašujemo vodstvo slovenske države sledeče:
  – zakaj policija nezakonite migrante ne ustavi na hrvaško – slovenski šengenski meji?
  – zakaj slovenska policija ujete nezakonite migrante v notranjosti Slovenije vozi v azilni dom v nadaljnji “postopek”? Namesto da bi jih takoj vrnila Hrvaški državi. V času “postopka” pa nezakoniti migranti postopajo tudi po centru Ljubljane, del njih pa jih izgine neznano kam. In kaj se zgodi z nezakonitimi migranti po končanju “postopka” ? in še
  – kaj se zgodi z nezakonitimi migranti, katere vrneta državi Italija in Avstrija?

  Slovenci predvidevamo, oziroma smo prepričani, da postaja Slovenija “žep” za vse naštete nezakonite migrante, ki se naseljujejo v Sloveniji za določen, oziroma nedoločen čas!
  Slovenci zahtevamo vojsko na mejo s Hrvaško in na ostale meje! Zahtevamo od vlade, da nas brani, tudi s tujo EU vojsko, če bo potrebno!

  Uboga Slovenija, uboga Slovenska vlada, vsi mi se borimo proti trem zlom in to so koronavirus, nezakoniti migranti in kriminalni koruptivni rdeći osebki, žal tudi Slovenci! Vendar, v Sloveniji bo končno zmagala resnica in pravica! Slovenci se ne damo!

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Merklova je vabila migrante v lager EU.
  Zdaj mislite, da vas bodo branili tisti, ki so vabili migrante v EU lager.
  zig
  boditevcvetju

 3. raft pravi

  Jaka, kje živiš, da se počutiš manj ogrožene od nas?

 4. haapy yack pravi
 5. raft pravi

  Jaka, za kaj takega bo pa treba na neki drugi planet.

 6. haapy yack pravi

  hoj
  Za začetek si daj to na majico.
  zig
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen