Maas prepričan v kompromisni dogovor o svežnju za okrevanje v prihodnjih dneh

0

Nemški zunanji minister Heiko Maas, čigar država trenutno predseduje Svetu Evropske unije, je optimističen glede dogovora o svežnju za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19. Izrazil je prepričanje, da bi lahko kompromisni dogovor, ki ga blokirata Madžarska in Poljska, dosegli že v prihodnjih dneh.

“Smo v zadnji fazi pogajanj, vsi vemo, da ni lahko,” je Maas dejal na berlinskem zunanjepolitičnem forumu. “Vendar pa sem povsem prepričan, da bomo lahko odločitve o večletnem finančnem okviru in skladu za okrevanje sprejeli v prihodnjih dneh, tako da bomo lahko sprostili denar,” je povedal po poročanju tujih medijev.

Sprejetje več kot 1800 milijard evrov vrednega svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, ki ga sestavljata večletni finančni okvir in sklad za okrevanje, blokirata Madžarska in Poljska. Nasprotujeta namreč pogojevanju črpanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Slovenski premier Janez Janša se je pretekli torek v pismu evropskim voditeljem zavzel za vrnitev k dogovoru o svežnju z julijskega vrha EU, ko spoštovanje vladavine prava ni bilo pogoj. Na četrtkovem zasedanju voditeljev članic EU pa je izrazil pripravljenost ponuditi konkretne ideje za kompromis, ki bi pripeljal do potrditve večletnega proračuna in sklada za okrevanje.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po zasedanju povedala, da je Janša pozval vse voditelje k prizadevanjem za kompromis, kar je tudi v interesu nemškega predsedstva.

Današnjega zunanjepolitičnega foruma v Berlinu se sicer udeležuje tudi slovenski zunanji minister Anže Logar, ki ima na programu srečanje z Maasom in portugalskim zunanjim ministrom Augustom Santosom Silvo. Nemčija, Portugalska in Slovenija sestavljajo trio predsedstev Sveta EU.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen