Lavrov očita Zahodu, da se grobo vmešava v notranje zadeve Belorusije

0

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes v Minsku po srečanju z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, proti kateremu že od avgusta potekajo protesti, zahodne države obtožil grobega vmešavanja v beloruske notranje zadeve.

“Videli smo številna dejanja grobega vmešavanja ZDA in (…) nekaterih evropskih prestolnic v notranje zadeve” Belorusije, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Lavrov na novinarski konferenci po srečanju z beloruskim zunanjim ministrom Vladimirjem Makeijem.

“Modri beloruski ljudje lahko sami najdejo rešitev brez kakršnih koli zunanjih spodbud in nezaželenega posredovanja od zunaj,” je dejal. Lavrov je zlasti obsodil poskuse Zahoda, ki da “manipulira z javnim mnenjem, odkrito podpira protivladne sile in prispeva k njihovi radikalizaciji”.

Rusija je Lukašenkova tesna zaveznica, med drugim je za nesprejemljive označila sankcije, ki jih je proti Belorusiji uvedla Evropska unija.

V Belorusiji po spornih predsedniških volitvah, ki so bile 9. avgusta, že ves čas potekajo protivladni protesti. Lukašenko trdi, da je prejel 80 odstotkov glasov, medtem ko opozicija zmago pripisuje svoji voditeljici v izgnanstvu Svetlani Tihanovski.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen