Kuharski mojster Kavčič: Vrhunska kulinarika je na robu sesutja! Predlaga tudi nekaj nujnih ukrepov.

0

Vrhunska kulinarika ni preprosta dejavnost, ki jo ponovno zaženeš, kot bi prižgal luč, je v pismu odločevalcem in javnosti zapisal slovenski kuharski mojster Tomaž Kavčič. Ko bo najhujša zdravstvena kriza mimo, je pozval k čim prejšnjemu postopnemu ponovnemu odpiranju dejavnosti, opozoril pa je tudi na nujnost finančne državne pomoči.

Vrhunska kulinarika je na robu sesutja, je v pismu zapisal Kavčič, ki je z Gostilno Pri Lojzetu letos prejel Michelinovo zvezdico. “Če dopustimo, da se vrhunska kulinarika sesuje, bo potrebno pri marsičem začeti ponovno s točke, kjer smo bili pred tridesetimi, štiridesetimi leti. Generacije vrhunskih kuharjev, natakarjev in someljejev lahko izginejo oziroma se porazgubijo po svetu ali se posvetijo drugim dejavnostim,” je navedel.

Izkušnje s ponovnim zagonom po spomladanski popolni zaustavitvi gostinske dejavnosti so sicer sorazmerno pozitivne. “A imam občutek, da tokrat ne bo tako,” je zapisal Kavčič. Predlaga, da bi gostince bi ločili na tiste, ki lahko zagotovijo pogoje za strežbo v svojih lokalih, na tiste, ki lahko zagotovijo pogoje za postrežbo za s sabo, in na tiste, ki v sedanjih razmerah ne morejo zagotoviti ustreznih standardov. “Gre za pozitivno diskriminacijo, v kateri se ohrani vsaj delček normalnosti in kondicija v dejavnosti, ki postaja eden najpomembnejših motivov za turistični obisk Slovenije,” je ocenil.

Ob tem je izpostavil še številne druge ukrepe, ki jih gostinci potrebujejo od države. Naštel je finančno pomoč, ki bi bila sorazmerna z lanskimi prihodki in številom zaposlenih, popoln odpis dajatev za zaposlene, brezobrestno odložitev obveznosti do banke, izenačitev DDV za hrano in pijačo na enotnih 9,5 odstotka in omogočeno prehajanje občinskih oz. regijskih meja z računom oz. potrjeno rezervacijo v gostilni.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen