Kolektiv ZIZ iz mariborske Pekarne roza YU nostalgiku Renatu Volkerju podelil nagrado. Pekarna pa od MOM in države “pozizala” več kot 3 milijone evrov!

4

V soboto je potekala spletna Gala podelitev ZIZ nagrad, na kateri je bila nagrada podeljena kontroverznemu umetniku Renatu Volkerju. Razlog za podelitev naj bi bil “pomemben doprinos k oblikovanju alternativne uprizoritvene scene v Mariboru”. Organizatorji festivala so ob tem ugotovili, da je “mariborska alternativna uprizoritvena scena tudi letos ne popušča”.

Stvar je precej patetična, če se spomnimo, kdo je Volker v resnici. Gre za nekoga, ki zase pravi, da je “s seksom povsem zasvojeni homoseksualec”, ki je na petkovih demonstracijah v Mariboru ponosno vihtel tako jugoslovansko zastavo, kot tudi zlorabljeno zastavo stranke SDS. Ker je na “pravi” strani in protestira proti “nepravim”, se najdejo zanj tudi bizarne nagrade. Volkner je tudi prijatelj poslanca SD Franca Trčka.

Tokratna Gala podelitev ZIZ nagrad je predstavljala zaključek drugega festivala alternativne gledališke produkcije v Mariboru. Dogodek je bil sicer prilagojen aktualnim družbenim razmeram v državi, zato ga je bilo mogoče spremljati na spletu in radiu. “V kolektivu z zadovoljstvom ugotavljamo, da nam je v vseh teh letih dogodek uspelo pripeljati do točke, ko lahko Galo ZIZ označimo za kulturni dogodek z dodano vrednostjo, tudi v za performativno umetnost neugodnih razmerah,” pa je ob tej priložnosti izpostavila umetniška vodja Kolektiva ZIZ in producentka festivala Barbara Polajnar. Kot je ob tej priložnosti še sporočila za javnost v kolektivu na področju družbeno angažiranega gledališča odpirajo tematike, ki so pereče in pomembne tukaj in zdaj. Mariborska alternativna gledališka scena se po njenih navedbah razvija iz leta v leto in je vedno bolj pestra, zato želijo, da se po svoji poti, skupaj s kolektivom ZIZ, razvija še naprej.

Letošnji slavnostni govornik na dogodku Miha Bezeljak pa je izpostavil pomen tega, da se sedaj, ko se kultura spopada z mnogimi omejitvami umetniško ustvarjanje ne konča. Kot je še ob tem dejal, je ravno kakovostno in raznovrstno ustvarjanje odgovor na vulgarno vprašanje zakaj naj bi kulturo sploh še potrebovali. Trenutne razmere pa so botrovale temu, da je bil med nagradami podeljen zgolj ZIZ prstan. Gre za nagrado za ključen doprinos k alternativni uprizoritveni sceni v drugem največjem slovenskem mestu.

In prav kontroverzni umetnik in znani mariborski petkov protestnik Renato Volker je njegov letošnji prejemnik, ki je ob tem dejal: “Komu drugemu pa bi ga lahko dali? Pa skromnost na stran. V iztekajočem letu sem bil inspiracija sebi in drugim. Težko je prešteti performanse, akcije in javna pojavljanja, tako v medijih, kot v živo. Še težje preštejem kazni, ki mi jih je zato napisala policija. Underground je končno postal mainstream. Ta prstan mi pomeni vse, razen tistega, kar mi ne. To je spodbuda za nadaljnje delo in naslednji prstan drugo leto, saj imam zaenkrat še obe roki.”

“Če nisem mogel koga dati dol tisti večer, nisem mogel iti spat. Bilo je obdobje, ko sem bil popolnoma zasvojen s seksom,” je pred časom ponosno dejal jugofil in kontroverznež Volker, ki smo ga na protestu v Mariboru lahko videli vihteti jugoslovansko zastavo. Sam zase pravi, da je s seksom obseden homoseksualec in ponosno priznava, da je okužen s HIV-om ter da jemlje zdravila za AIDS. Na petkovih protestih v Mariboru pa pozornosti javnosti ni vzbujal le z vihtenjem jugoslovanske zastave marveč tudi profanirane zastave stranke SDS. Njegova “strankarska” zastava je imela manjšo “lepotno korekturo”. Namesto SDS je namreč na njej pisalo $D$. Kot smo seznanjeni gre v tem primeru za kaznivo dejanje, saj je zlorabil logotip stranke brez njenega predhodnega privoljenja.

Letošnji prejemnik je Renato Volker, ki je v govoru ob prejemu ZIZ prstana v svojem slogu povedal: “Komu drugemu pa bi ga lahko dali? Pa skromnost na stran. V iztekajočem letu sem bil inspiracija sebi in drugim. Težko je prešteti performanse, akcije in javna pojavljanja, tako v medijih, kot v živo. Še težje preštejem kazni, ki mi jih je zato napisala policija. Underground je končno postal mainstream. Ta prstan mi pomeni vse, razen tistega, kar mi ne. To je spodbuda za nadaljnje delo in naslednji prstan drugo leto, saj imam zaenkrat še obe roki.”

Kolektiv ZIZ, ki je Volknerju podelil nagrado, se je vzpostavil leta 2013 in od svojega začetka deluje pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže. Slednja je v zadnjih letih od Mestne občine Maribor in države dobila čez 3 milijone davkoplačevalskih evrov!

Št. komentarjev: 4
 1. marko pravi

  Še več jih krmite, da bodo še bolj proti vam, volknerji in podobna svojat iz MB pekarne!

 2. Denis pravi

  Sramota, kakšni debili vse dobivajo “kulturne” nagrade! Simoniti nemudoma ukrepaj!

 3. raft pravi

  joza joza13 • 2 hours ago • edited
  Vse je ok. Lepo, da država skrbi za gospodarstvo, da preživi te čase. Kje je hudič? Npr podjetnik/obrtnik, ki je v preteklem letu investiral v proizvodnjo – računajoč, da bo z večjim obsegom posla pokrival svojo preteklo investicijo…
  Primer sem izpostavil, ker poznam nekaj teh primerov…
  —————————–
  Tudi jaz jih poznam kar nekaj. Ti nimajo drugega izhoda, kot da gredo pod sončno upravo.

 4. bruh pravi

  smrdeči nestrpni enoumno vzgojeni komunistično nostalgićni jugobalkanski smrdeči pra sci in svi nje…nič več nič manj..ajd

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen