Kanadski kantavtor Neil Young dopolnil 75 let

0

Legendarni kanadski pevec, kitarist in tekstopisec Neil Young danes praznuje 75 let. V več kot 50-letni karieri se je spogledoval z različnimi glasbenimi slogi, najbolj pa so ga zaznamovali country rock, akustični folk rock s trojico Crosby, Stills & Nash ter kitarski rock, pri katerem ga je spremljala zasedba Crazy Horse. Še vedno je zelo dejaven.

V Torontu 12. novembra 1945 rojeni Young je med rockovskimi izvajalci prepoznan po svojem tenorskem glasu in značilnem zvoku kitare, ki jo občasno pospremi z ustno harmoniko ali zamenja s klaviaturami. Kot tekstopisec je prepričal z močnimi osebnoizpovednimi besedili.

Kot otrok se je okužil z virusom otroške ohromelosti, ki povzroča t. i. polio, prav tako pa ima sladkorno bolezen tipa 1 in epilepsijo. To ga ni oviralo in že kot mlad je začel s preigravanjem britanske skupine The Shadows, nato pa je leta 1966 soustanovil zasedbo Buffalo Springfield. Po odhodu je izbral samostojno pot in leta 1968 izdal svoj prvi album Neil Young, ki pa ni dosegel večjega uspeha.

Nasprotno se je zgodilo z naslednjo ploščo Everybody Knows This Is Nowhere (1969), prvo, ki jo je posnel z dolgoletno spremljevalno zasedbo Crazy Horse. Dosegla je platinasto naklado, skladbe, kot so Cinnamon Girl, Down by the River in Cowgirl in the Sand, pa so postale stalnica njegovih koncertnih nastopov.

Istega leta se je pridružil triu Crosby, Stills & Nash, s katerimi je posnel tri plošče. Skupina je slovela z večglasnim petjem in akustičnimi kitarami, največ poslušalcev pa je osvojila z albumom Deja vu (1970) ter pesmimi, kot so Teach Your Children, Helpless in Our House.

Komercialni uspeh je Youngu kot samostojnemu glasbeniku uspel s tretjo ploščo After the Gold Rush (1970), po vzoru kvarteta CSNY prav tako z vokalnimi harmonijami. Več skladb s tega albuma je obveljalo za njegove najbolj prepoznavne: poleg naslovne so to še pesmi Don’t Let It Bring You Down, Only Love Can Break Your Heart in When You Dance I Can Really Love.

Od 40 studijskih albumov, ki jih je posnel, so bili med drugim odlično sprejeti tudi Harvest (1972), Zuma (1975), Tonight’s the Night (1975), Ragged Glory (1990) in Harvest Moon (1992). Slednjega razumejo tudi kot nadaljevanje plošče Harvest, najbolje prodajanega album leta 1972 v ZDA. Med njegovimi največjimi uspešnicami pa velja omeniti še skladbe Heart Of Gold, Like A Hurricane in Rockin’ in the Free World.

Young je tudi zavzet okoljevarstvenik. Leta 2014 je objavil pesem Who’s Gonna Stand Up? (And Save The Earth), podprto z orkestrsko spremljavo, v kateri se, potem ko si je ogledal dokumentarec Under The Influence o (denarnem) vplivu velikih korporacij na ameriško politiko, sprašuje, kdo se bo uprl in zavzel za planet.

Letos je glasbeno zelo dejaven: junija je izdal studijski album Homegrown, ki ga je sicer posnel že pred 45 leti, v septembru pa je sledil EP The Times, na katerem je serija spletnih koncertov, ki jih je Young priredil, da bi bili ljubiteljem njegove glasbe v uteho med pandemijo covida-19. Nato pa je 6. novembra sledil še album Return to Greendale, posnet leta 2003.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen