Grims nad Kordiša s kazensko ovadbo zaradi izdaje tajnih podatkov po zaprti seji odbora

5

Predsednik odbora DZ za notranje zadeve Branko Grims (SDS) je zoper poslanca Levice Miho Kordiša vložil kazensko ovadbo zaradi izjav po zaprti seji odbora minuli teden, na kateri so govorili o varnosti na nasilnih protestih. Gre za podatke Sove, zato obstaja sum kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov in zlorabe uradnega položaja, je dejal Grims.

Kot je v današnji izjavi v DZ spomnil Grims, je odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo minuli teden obravnaval poročilo o pripravah in ukrepih policije v zvezi z nasilnimi protesti v Ljubljani 5. novembra ter ocenil varnostno situacijo.

Na seji je direktor Sove Janez Stušek povedal, da je agencija spremljala dogajanje, da pa ne more predstaviti podatkov, ker so označeni s stopnjo tajnosti tajno. Del seje so zato s sklepom na že zaprtem delu seje dodatno zaprli za javnost in ga opravili v kletnih prostorih DZ, ki so namenjeni razpravam o tajnih podatkih, je pojasnil Grims.

Po zaprtem delu seje pa je pred medije stopil poslanec Kordiš. Dejal je, tako Grims, da počasi kapljajo informacije Sove do poslancev, pri čemer se je izrecno skliceval na informacije slovenskih obveščevalnih služb.

Kot je tedaj navedel Kordiš, je iz javno dostopnih informacij mogoče sklepati, da so v policiji in političnem vrhu vedeli, kakšen protest se pripravlja, in bi stopnjevanje nasilja “na marsikateri točki lahko preprečili”. Namesto tega pa so uporabili represivna sredstva, kar da naj bi ustrezalo političnemu vrhu oz. premierju Janezu Janši in njegovemu krogu. Z dogodkom pa so po besedah poslanca Levice povezane tudi “skupine skrajne desnice z zgodovinsko izpričanimi povezavami do stranke SDS”.

V Sovi so odločno zanikali interpretacije poslanca Levice in zatrdili, da so neresnične in netočne ter ne odražajo dejanskega stanja.

Grims je takoj za poslančevimi izjavami javnost opozoril, da Kordiš nima nobenega pooblastila, da bi lahko javnosti dajal izjave, o čem je tekla beseda na zaprti seji odbora. Kot je danes pojasnil, je tudi sam odklonil pozive, da bi po zaprti seji dal izjavo. “Gre za odnos do varovanja tajnih podatkov in da se z njimi ne manipulira. Tudi manipuliranje s tajnimi podatki je zloraba slednjih. Poleg tega gre v takem primeru tudi za zlorabo funkcije,” je opozoril Grims.

Iz Sove so se po njegovih navedbah takoj odzvali in povedali, da utemeljeno pričakujejo, da s tajnimi podatki agencije vsi, ki se z njimi seznanijo v okviru opravljanja svojih nalog, ravnajo zakonito in odgovorno, zavedajoč se škodljivih posledic njihove zlorabe za ozke interese posameznikov ali skupin.

Po Grimsovih ocenah tako obstaja sum, da je Kordiš storil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ter izdaje tajnih podatkov.

Št. komentarjev: 5
 1. raft pravi

  Pravilno. Je pa to izguba časa in denarja, ker je v Ljubljani očitno sodišče, ki jih usmerja umazani denar.

 2. METULJ pravi

  Kordiš je zaradi lažnivega in žaljivega blebetanja na seji odbora DZ za notranje zadeve, upravičeno fasal kazensko ovadbo zaradi suma izdaje tajnih podatkov!

 3. METULJ pravi

  Hvala vam za sporočilo, sem zablokiran očitno!

 4. METULJ pravi

  In še to: proti nasilniškemu protestu v Ljubljani je delovala opremljena specialna policija, ki je dobro opravila svoje delo proti kriminalni tolpi, če pa bi delovala redna policija, bi bil rezultat nasilništva sledeč:
  – nasilniki bi prebili policijski kordon in policija bi imela več težje poškodovanih policajev in kriminalna tolpa bi imela prosto pot v center Ljubljane, kjer bi naredila še pa še škode ; saj so bili “na delu” izurjeni kriminalci od vsepovsod!
  Slovenci zahtevamo, da se polovi te kriminalce, jih obsodi, prav tako njihove naročnike! Saj slikovnega materiala teh osebkov na nasilnih protestov je veliko!!

 5. exodus pravi

  Tako je, polovite naročnike v parlamentu. Kordiš od samega začetka kar prosi, da ga en zašije na sodišču in strpa v zapor.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen