Država bo sofinancirala mariborski Center Rotovž! Za projekt sta se osebno zavzela poslanca SDS, mag. Dejan Kaloh in Franc Breznik in rezultat je tu.

0

(20. november 2020) Samo dva dni po tem, ko je državni zbor potrdil proračuna za leti 2021 in 2022, ki sta razočarala mariborskega župana Sašo Arsenoviča, saj v njih ni pomembnih projektov za mesto in regijo, je prišlo do že vnaprej dogovorjenega videokonferenčnega sestanka med ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem in Arsenovičem. Tema pogovora – projekt Center Rotovž. Sestanka so se udeležili še podžupana Alenka Iskra in Gregor Reichenberg, vodja projektne pisarne MOM Barbara Mikuš Marzidovšek, arhitekt Rok Žnidaršič (arhitekturni atelje Medprostor), s strani ministrstva pa je bila prisotna državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc, ki je zadolžena za spremljanje projekta Center Rotovž s strani ministrstva.

“Tako blizu realizacije, kot smo zdaj, še nismo bili,” je dobro novico po sestanku sporočil župan Arsenovič. Center Rotovž je bil namreč na ministrstvu prepoznan kot razvojni projekt, ki ga bo država sofinancirala v 50 odstotkih od predvidene končne vrednosti projekta, ki je sicer iz 16 milijonov evrov narasla na 24 milijonov. Arsenovič je pojasnil, da je to zdaj končna, bruto vrednost, v katero so vključeni tudi stroški opreme. Ministrstvo je pripravljeno sofinancirati projekt, če bo svoj delež zagotovila tudi mariborska občina. Župan pravi, da je pred obema stranema zdaj na vrsti domača naloga – v proračunih rezervirati denar. K dogovoru je pomembno pripomogel tudi “komunikacijski most” med Ljubljano in Mariborom, ki sta ga vzpostavila štajerska poslanca SDS Dejan Kaloh in Franc Breznik, je sporočil Kaloh.

Razveseljujoča je tudi časovnica projekta, so sporočili z mariborske občine, saj je začetek gradnje predviden že prihodnje leto, zaključek pa konec leta 2022 oziroma v začetku leta 2023. Kot je znano, je mariborska občina po več letih trajajočih prostorskih težav Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu pred časom predstavila nov projekt Center Rotovž, v katerem ni predvidena samo nova knjižnica, ampak tudi mestna galerija oziroma razstavišče Umetnostne galerije Maribor (UGM) in večnamenska kinodvorana.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen