Zlati antični kovanec prodali za 3,6 milijona evrov

0

Zlati kovanec iz leta 42 pr. n. št., ki je bil posvečen obletnici atentata na najslavnejšega rimskega vojskovodjo Julija Cezarja leta 44 pr.n.št., so na dražbi v Londonu prodali za skoraj 3,6 milijona evrov. Za kovanec, ki velja za enega najpomembnejših iz obdobja antike, so si nadejali iztržiti okrog pol milijona evrov, piše Artdaily.

Kot je dejal Mark Salzberg, predsednik numizmatičnega združenja iz Floride, katerega ameriški in britanski strokovnjaki so potrdili avtentičnost kovanca, “gre za izjemno redek umetniški izdelek, ki je še po 2000 letih v brezhibnem stanju. To je tretji znani kovanec iz zlata iz tega obdobja.

Na eni strani kovanca je upodobljen eden od Cezarjevih atentatorjev Mark Junij Brut, na drugi pa dve bodali, pokrivalo ter zapis EID MAR, kar so latinske kratice za Marčeve ide. Po rimskem koledarju je to 15. dan v marcu, ko je zarota proti Cezarju doživela vrhunec z atentatom.

Imena kupca londonska avkcijska hiša Roma Numismatics ni želela razkriti, je bil pa doslej kovanec v zasebni zbirki, piše Art daily.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen