Zakaj je Šarec pustil prazna skladišča? Delati bo začela preiskovalna parlamentarna komisija o zaščitni opremi za epidemijo covida-19!

1

Parlamentarna komisija, katere preiskava se bo nanašala na zagotavljanje zaščitne opreme ter ukrepe institucij in nosilcev javnih funkcij za zajezitev epidemije covida-19, se bo v četrtek sestala na ustanovni seji in začrtala svoje delo. Gre za preiskovalno komisijo, ki jo je predlagala koalicija, vodila pa jo bo poslanka SDS Alenka Jeraj.

Odreditev preiskave o nabavah zaščitne opreme za epidemijo covida-19 sta zahtevali tako koalicija kot opozicija. Ker pa je zakonodajno-pravna služba DZ ocenila, da DZ ne more ustanoviti dveh parlamentarnih komisij s tako sorodno vsebino, je bila ustanovljena le komisija na pobudo koalicije. Slednja je s svojo pobudo namreč za nekaj ur prehitela opozicijo, ki je preiskavo napovedala po razkritjih v medijih o domnevnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne in druge medicinske opreme.

Na predlog koalicije se bo preiskava v veliki meri posvetila obdobju pred nastopom vlade Janeza Janše, in sicer od 1. februarja. Vlada Janeza Janše namreč trdi, da so jim predhodniki pod vodstvom Marjana Šarca iz LMŠ pustili prazna skladišča, koalicija pa Šarčevi vladi očita tudi nepravočasno ukrepanje za zaščito pred epidemijo.

Pandemija novega koronavirusa je namreč Slovenijo, tako kot mnoge druge države, ujela precej nepripravljeno. Eden od izzivov je bilo zagotavljanje zaščitne opreme, pa tudi medicinskih ventilatorjev.

Janševa vlada je dan po svojem nastopu sredi marca za nabavo opreme pooblastila zavod za blagovne rezerve, ki sodi pod resor ministrstva za gospodarstvo.

A se je izkazalo, da je zavod tako strokovno kot kadrovsko podhranjen za takšne nabave. Zato je 24. marca vlada ustanovila še medresorsko skupino, ki jo je vodil državni sekretar ministrstva za obrambo, ki je pregledovala in vrednotila ponudbe. Dan pozneje pa je ministrstvo za gospodarstvo imenovalo še projektno skupino za koordinacijo in izvedbo nabav, ki jo je vodil Mitja Terče. V nabave je bila vključena tudi zdajšnja državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, tedaj pa še poslanka Jelka Godec.

Postopki naročanja zaščitne opreme so se zaradi nujnosti izvajali brez predhodne objave, so jih pa naknadno objavljali na portalu javnih naročil in mediji so postali pozorni na nekatere visoke zneske. Dodatne razsežnosti zgodbe pa so odprli v aprilski oddaji Tarča na Televiziji Slovenija.

Med drugim so predvajali izsek pogovora med ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom in tedanjim direktorjem blagovnih rezerv Antonom Zakrajškom, v katerem Počivalšek daje Zakrajšku navodilo, naj zavod podjetju Geneplanet nakaže 100-odstotno predplačilo za opremo, in to še pred dostavo bančne garancije.

Kot pričevalec o dogajanju se je tedaj izpostavil uslužbenec blagovnih rezerv Ivan Gale, ki je nedavno ostal tudi brez službe. Gale je javno pričal o pritiskih Terčeta pri sklenitvi visoke pogodbe o dobavi zaščitnih mask s podjetjem Acron. Gale je pri tem sicer razbremenil ministra za obrambo Mateja Tonina, saj so nekateri mediji špekulirali, da za poslom stoji on, ker je v podjetju zaposlena njegova mama.

Pozneje je v intervjuju za Mladino Gale razkril še nekatere podrobnosti. Med drugim je zatrdil, da mu je Počivalšek rekel, da je Geneplanet posel SDS. Terče pa da je silil v podpis pogodbe z njimi, čeprav naj bi vedel, da naj bi bili certifikati Geneplaneta ponarejeni. Vsa podjetja so sicer očitke zanikala.

Počivalšek je zatrjeval, da je na zavodu posredoval zgolj za izvedbo že podpisanih pogodb, v vladnem poročilu o stanju in nabavi opreme pa piše, da Terče ni imel pooblastila za odločanje. Namesto tega je Počivalšek s prstom pokazal na zavod kot podpisnika vseh pogodb.

Za vse sklenjene pogodbe je sicer zavod predhodno pridobil soglasje gospodarskega ministrstva. Po navedbah poročila se to preverjanje “nanaša na predmet pogodbe in zagotovljenost finančnih sredstev, presoja pa ne vključuje pregleda nad izvedbo postopkov javnih naročil”.

Zaradi teh poslov je Počivalška doletela interpelacija, ki jo je junija tudi uspešno prestal. Dva tedna pozneje pa so kriminalisti pri gospodarskem ministru izvedli hišne preiskave, zaradi česar sta potem odstopila šef policije Anton Travner in notranji minister Aleš Hojs. Do dejanskega odhoda Hojsa na koncu ni prišlo, saj Janša kuverte z odstopno izjavo ni odprl.

Pri nabavi opreme – šlo je v veliki meri za različne tipe mask in druge zaščitne opreme ter medicinske ventilatorje za umetno predihavanje – je bil sicer govor tudi o ustreznosti nabavljenega. Tako so precej obrvi dvignile maske iz papirnih prtičev in s kuhinjskimi elastikami, uporaba ventilatorjev, ki jih je dostavilo podjetje Gorenje – Bellavista 1000 – je še vedno začasno prepovedana s strani javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, Geneplanetovi ventilatorji Siriusmed R30 pa v nekaterih bolnišnicah še vedno niso uporabni za zdravljenje bolnikov s covidom, saj brez dodatne opreme ne preprečujejo širjenja okužbe.

Število komentarjev: 1
  1. Micka Kovačeva pravi

    Koalicija bo preiskovala sama sebe! Umobolno!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen