Za predsednika DeSUS za zdaj tri kandidature: “Večni” Karl, Krope in Šteiner

0

Za mesto predsednika DeSUS so za zdaj prejeli tri kandidature, in sicer Karla Erjavca, Srečka Felixa Kropeta in Dominika Šteinerja. Vsi trije so dali tudi soglasje h kandidaturi. Vendar pa to niso uradni končni podatki, saj morajo počakati še ponedeljkovo redno pošto, so za STA sporočili iz stranke.

Rok za vložitev kandidatur se je sicer iztekel v soboto opolnoči. V petek so o kandidatih odločali še nekateri pokrajinski odbori. Tako v ponedeljek po pošti pričakujejo še nekaj zapisnikov sej pokrajinskih odborov. Končni podatki bodo tako znani v ponedeljek popoldne.

Dolgoletnemu predsedniku stranke Karlu Erjavcu je podporo izrazila pokrajinska organizacija DeSUS Gorenjska. Položaj predsednika DeSUS je Erjavec po 15 letih zapustil po porazu v tekmi z Aleksandro Pivec na januarskem kongresu. Pivčeva, ki je po septembrskem odstopu s predsedniškega mesta sprva napovedovala vnovično kandidaturo na novembrskem kongresu, je to namero opustila in izstopila iz DeSUS.

Pokrajinski odbor Posavje pa je v petek napovedal, da bo v tekmi za mesto predsednika stranke podprl predsednika tega odbora Srečka Felixa Kropeta. Kot so zapisali, je deloval tudi kot predavatelj na fakulteti za varnostne vede v Ljubljani in je docent Univerze v Mariboru, deloval pa je tudi v javni upravi. V političnem prostoru je aktiven od upokojitve.

Tretji doslej znani kandidat pa je Dominik Šteiner, sicer načelnik Upravne enote Murska Sobota.

Na novembrskem izrednem volilnem kongresu bodo novo vodstvo stranke izbirali po tistem, ko je Pivčeva septembra odstopila z mesta predsednice DeSUS. Zaupanje poslancev stranke je Pivčeva izgubila zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je Pivčeva prepletala službene zadeve z zasebnimi. Stranko od takrat vodi zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki pa je že napovedal, da se za mesto predsednika stranke ne bo potegoval.

Pivčeva je sicer ob odstopu z mesta predsednice DeSUS napovedala ponovno kandidaturo na novembrskem kongresu, a je nato na oktobrski seji DZ, na kateri so poslanci razpravljali o njeni razrešitvi, odstopila z mesta ministrice za kmetijstvo in hkrati izstopila iz stranke. Za Pivčevo sta stranko zapustili tudi takratni podpredsednici DeSUS Anita Manfreda in Jelka Kolmanič.

Danes sta iz stranke izstopila član sveta DeSUS in podpredsednik Mestnega odbora Maribor Jože Zorko ter eden od ustanoviteljev stranke na Koroškem Jani Kavtičnik, je sporočil nekdanji uradni govorec stranke Janez Ujčič. “Vsi dosedanji izstopi kažejo, da je to šele začetek razkola še pred kongresom DeSUS 28. novembra,” je dodal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen