Velenje ostaja rdeča trdnjava: Na nadomestnih županskih volitvah zmagal Peter Dermol iz SD

0

Na današnjih nadomestnih županskih volitvah v Velenju je po delnih neuradnih podatkih zmagal dosedanji podžupan Peter Dermol (SD). Podatki po prešteti večini glasovnic kažejo, da je prejel 67,21 odstotka glasov. Na drugo mesto z 21,78 odstotka glasov se je uvrstil Darko Koželj iz Gospodarsko aktivne stranke s podporo SDS, NSi, SMC in SLS.

Na tretje mesto pa se je uvrstil član Dobre države in ob podpori liste Neodvisno Velenje Benjamin Strozak, ki je prejel 11,01 odstotka glasov.

Dermol, ki od avgustovske smrti večletnega velenjskega župana Bojana Kontiča začasno vodi občino, je v predvolilni kampanji napovedal nadaljevanje uresničevanja razvojne vizije mesta, ki sta jo oblikovala Kontič in njegov predhodnik Srečko Meh, to pa je vizija dinamičnega mesta, ki ga odlikujeta močna solidarnost in visoka kakovost življenja. “Velenje mora ostati mesto vseh njegovih ljudi,” je dejal.

Podatki o volilni udeležbi še niso znani.

Čas pred volitvami je zaznamovala pritožba Koželja in Strozaka na skupno občinsko upravo Saša Velenje zaradi brezplačnih plakatnih mest. Velenjska občina namreč ni v roku, ki je določen v zakonu o volilni in referendumski kampanji, torej najkasneje 60 dni pred dnem glasovanja, javno objavila pogojev za pridobitev pravice do uporabe prej navedenih plakatnih mest. Tako je občina oz. njena odgovorna oseba opustila dolžno ravnanje, saj ni pravočasno zagotovila možnosti osnovnega informiranja javnosti o kandidatih z možnostjo plakatiranja.

S tem je občina oz. kandidat Dermol, po mnenju predstavnikov županskih kandidatov zaradi omejitve v enakopravno možnost plakatiranja nedopustno posegel v samo naravo volilne pravice, tako aktivne kot pasivne, ki je ustavna pravica in predstavlja bistvo demokracije ter demokratičnega odločanja, so pojasnili pritožniki.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen