V ZDA strma rast okužb in smrti zaradi novega koronavirusa; Biden za tako stanje krivi Trumpa, slednji govori o hitrem okrevanju ZDA

0

V ZDA se je po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa do nedelje zvečer z novim koronavirusom okužilo 8,63 milijona ljudi, zaradi covida-19 pa jih je umrlo že 225.215. ZDA so glede na število okužb in smrti vodilna država sveta. Univerza Washington napoveduje, da bo število smrtnih primerov do 1. januarja 2021 naraslo na 318.000.

V ZDA so samo v soboto potrdili 88.973 novih okužb, dan prej 83.757. Najhuje je na severu države ter Srednjem zahodu ZDA, primeri okužb pa naraščajo v 35 od 50 zveznih držav.

Kentucky je imel v minulem tednu dni 9335 novih okužb, samo v nedeljo 1462. Doslej je v Kentuckyju umrlo 1407 ljudi. Arizona je v nedeljo poročala o 1392 novih primerih, skupno 238.163 okužb. Umrlo je 5874 ljudi.

Guverner Kolorada Jared Polis je v samoizolaciji, ker je bil v stiku z okuženim županom Aurore Mikom Coffmanom. Predsedniško kampanjo pa nadaljuje podpredsednik ZDA Mike Pence, čeprav so v nedeljo poročali o okužbah njegovih najmanj petih tesnih sodelavcev. Med njimi je tudi njegov šef kabineta Marc Short.

Pence je v nedeljo imel kampanjo v Severni Karolini, danes bo obiskal Minnesoto. Priporočilo ameriškega centra za nadzor nad boleznimi (CDC) je, da bi morali tisti, ki so bili v stiku z okuženo osebo v samoizolacijo za dva tedna.

Šef kabineta Bele hiše Mark Meadows je za ameriško televizijo CNN dejal, da ZDA ne bodo uspele prevzeti nadzora nad pandemijo. Edino kar lahko nadzirajo je po njegovih besedah odkritje učinkovitega cepljenja in zdravil.

Predsedniški kandidat demokratov Joe Biden je dejal, da gre za presunljivo priznanje nemoči. “To ni bil spodrsljaj, ampak iskreno priznanje strategije predsednika Donalda Trumpa od začetka pandemije. Mahanje z belo zastavo poraza in upanje, da bo virus enostavno šel stran sam od sebe. Ni šel in ne bo,” je sporočil Biden.

Trump zadnje dni kampanje intenzivno potuje po ključnih in tudi drugih državah ZDA in upa, da mu bo uspelo ponoviti presenečenje iz leta 2016, ko je zmagal na volitvah kljub zaostanku v anketah za Hillary Clinton. “Ni je države na svetu, ki bi tako hitro okrevala, kot so okrevale ZDA,” je v New Hampshiru zatrdil Trump.

Biden ni šel v nedeljo nikamor, podpredsedniška kandidatka Kamala Harris je v Detroitu kritizirala Pencea, da nadaljuje s kampanjo kljub okužbam v njegovem kabinetu. Obema demokratoma je z vzpodbujanjem k volilni udeležbi na Floridi v Miamiju skušal pomagati nekdanji predsednik ZDA Barack Obama.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen