V pandemiji covida-19 v sosedah Slovenije in drugod po Evropi padajo črni rekordi

0

V sosedah Slovenije, v Avstriji in na Hrvaškem, pa tudi na Balkanu ter v več drugih evropskih državah, tudi v trenutno najbolj prizadeti Češki, danes beležijo rekordno število okužb z novim koronavirusom. Države skušajo širjenje okužb zajeziti z uvajanjem novih ukrepov.

V Avstriji so potrdili 1958 novih okužb z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, kar je nov dnevni rekord. Zaradi covida-19 je od torka umrlo 11 bolnikov. Povečuje se tudi število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Tudi v Italiji imajo nov dnevni rekord, saj so potrdili 15.199 novih primerov okužbe ob prav tako rekordnih 177.848 testiranjih. V zadnjih 24 urah je za covidom-19 po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje umrlo 127 ljudi. V italijanski deželi Lombardija sta ob naraščanju okužb z novim koronavirusom znova začeli delovati začasni bolnišnici v Bergamu in Milanu, ki so ju za oskrbo bolnikov s covidom-19 uporabljali že spomladi.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob opravljenih 5428 testih potrdili 1424 okužb, kar je prav tako najvišje dnevno število okužb. Pred tem so največ okužb, 1131, potrdili 16. oktobra. Zaradi covida-19 je umrlo še enajst bolnikov.

Tudi na Madžarskem se soočajo s porastom okužb. Podatki Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) z 19. oktobra kažejo, da je smrtnost zaradi koronavirusne bolezni na milijon prebivalcev v tednu dni tam tretja najvišja v Evropi, takoj za Češko in Romunijo. Madžarski premier Viktor Orban, ki se ob drugem valu pandemije za razliko od večine drugih evropskih držav zaenkrat ni odločil uvesti strogih zajezitvenih ukrepov – z izjemo septembrskega zaprtja meja – je medtem vse bolj tarča kritik.

Kritiki tudi opozarjajo na pomanjkljivo testiranje na novi koronavirus, saj manj testov od Madžarske na tisoč prebivalcev v EU opravijo le še v Bolgariji. Uradna statistika – na novo potrjenih okužb naj bi bilo v zadnjem času okoli 1400 dnevno – zato naj ne bi odražala dejanskega stanja. Opozicija ocenjuje, da vlada ne zaostri ukrepov, ker se boji gospodarskega kolapsa in poraza na volitvah.

Španija pa je postala prva država članica EU z več kot milijonom potrjenimi okužbami z novim koronavirusom. V državi na Iberskem polotoku so namreč v zadnjem dnevu potrdili še 16.973 novih okužb, skupaj pa 1.005.295. Koronavirusna bolezen 19 je doslej v Španiji terjala 34.366 življenj, od tega 156 v zadnjem dnevu.

Tudi z Balkana poročajo o naraščanju števila okužb. V Bosni in Hercegovini so v minulih 24 urah ob 3000 testih potrdili 922 novih okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 14 bolnikov. V Republiki srbski in sarajevskem kantonu je od danes obvezna uporaba zaščitnih mask tudi na prostem. Kršiteljem grozijo kazni od 55 do 265 evrov.

V Srbiji, kjer so jo v drugem valu doslej relativno dobro odnesli, so danes poročali o rekordnih 512 novih primerih okužbe. Dosedanji dnevni rekord, ki so ga zabeležili 26. julija, je znašal 467 okužb. V zadnjem dnevu je umrl še en bolnik s covidom-19, skupno 781.

Iz Romunije, ki ima približno 19,4 milijona prebivalcev, medtem poročajo o 4848 novih okužbah v zadnjem dnevu ob 37.025 testiranjih. Skupaj se je tam okužilo 191.102 ljudi. Od tega jih je 6065 umrlo, v zadnjem dnevu 69.

Novi koronavirus se še naprej pospešeno širi tudi na Češkem, Slovaškem in Poljskem. Iz Slovaške poročajo o rekordnih 2202 novih okužbah, iz Češke o skoraj 12.000 novih okužbah.

Češke oblasti zato uvajajo podobne ukrepe kot spomladi, saj bodo s četrtkom zaprli večino trgovin in poslovalnic ter omejili gibanje. Od doma bodo prebivalci lahko odšli le, če morajo v službo, k zdravniku ali po nakupih. Dovoljeni sicer ostajajo sprehodi.

Češka je trenutno najhuje prizadeta evropska država v pandemiji covida-19. V zadnjem dnevu so potrdili 11.984 novih okužb. Skupno so v državi z 10,7 milijona prebivalci potrdili 194.000 okužb, od tega je umrlo več kot 1600 ljudi. Zaradi stiske pri namestitvi bolnikov v bolnišnicah je tudi sprejela pomoč Nemčije, ki je sosednjim državam ponudila pomoč svojih bolnišnic.

Zaveznicam v zvezi Nato pa je Nemčija dala na razpolago svoje vojake za pomoč pri soočanju s pandemijo. Če bo potrebno, bo v načrtovani Natovi operaciji Zavezniška roka lahko pomagalo okoli 160 specialistov in drugih vojakov za podporo, so sporočili iz Berlina. Pomoč bodo nudili v obliki medicinskega osebja, pa tudi specialistov iz enote za radiološko, jedrsko, kemično in biološko obrambo.

Na Poljskem so medtem zabeležili 10.040 novih primerov okužbe v zadnjih 24 urah, kar je največ od začetka pandemije. Od torka je tudi 130 bolnikov umrlo, s čimer se je skupno število žrtev covida-19 povzpelo na 2851. Skupno so sicer v državi doslej potrdili že več kot 200.000 okužb. Poljska vlada zato za četrtek napoveduje nove ukrepe. Med drugim naj bi načrtovali zaprtje šol za učence višjih razredov osnovne šole.

Zaradi zaostrovanja razmer med pandemijo je predsednik Evropskega sveta Charles Michel sporočil, da je za 29. oktober sklical neformalno videokonferenco voditeljev EU o covidu-19. “Okrepiti moramo skupna prizadevanja v boju proti covidu-19,” je še tvitnil.

Nizozemski kraljevi par pa se je danes opravičil Nizozemcem, ki jih je razburil z nedavnim potovanjem v Grčijo kljub zdravstveni krizi. Kralj Willem-Alexander je v skupnem videonagovoru ljudstvu s kraljico Maximo izrazil obžalovanje, ker sta izgubila zaupanje ljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen