Umrl legendarni škotski igralec sir Sean Connery – najslavnejši James Bond

2

V 91. letu starosti je umrl legendarni škotski igralec Sean Connery, je sporočila njegova družina po poročanju britanskega BBC. Igralec je bil najbolj znan po upodobitvi britanskega tajnega agenta Jamesa Bonda iz istoimenske filmske franšize. V svoji dolgoletni igralski karieri je prejel številne nagrade, tudi oskarja.

S svojim značilnim škotskim naglasom in šarmom je Sean Connery zaznamoval številne filme. V karieri, ki je bila dolga več desetletij, je med drugim igral v filmih kot so Lov na Rdeči oktober, Indiana Jones in zadnji križarski pohod ter v Ime rože. Velja za enega najbolj prepoznavnih igralcev, ki je upodobil znamenitega Jamesa Bonda. V vlogi agenta 007 je nastopil v sedmih filmih.

Leta 1988 je prejel oskarja za stransko vlogo irskega policista v filmu Nedotakljivi. Leta 2000 mu je britanska kraljica Elizabeta II. podelila naziv vitez britanskega dvora, od takrat je sir Sean Connery. Avgusta je praznoval 90. rojstni dan.

Njegov sin Jason Connery je za britanski BBC povedal, da je oče umrl spokojno v spanju na Bahamih, a da se je že nekaj časa slabše počutil. Pogreb bo potekal v ožjem družinskem krogu, kasneje pa nameravajo organizirati spominsko slovesnost, ko bo to zaradi pandemije covida-19 mogoče.

Številne znane osebnosti so se danes s sporočili na Twitterju poslovile od legendarnega Seana Conneryja.

“Bil je in vedno bo originalni James Bond,” sta ob igralčevi smrti zapisala producenta filmske franšize Michael G. Wilson in Barbara Broccoli.

“Njegova pogumna in duhovita interpretacija privlačnega in karizmatičnega tajnega agenta je spremenila svet,” sta zapisala in dodala, da je bil prav Connery zaslužen za uspeh filmske franšize, za kar mu bosta večno hvaležna.

Connery je bil tudi ljubljenec oboževalcev Bonda, saj je na različnih lestvicah premagal tudi priljubljenega Rogerja Moora in aktualnega agenta Daniela Craiga, ki je preminulega kolega opisal kot enega resničnih velikanov filma.

Hollywoodski zvezdnik Hugh Jackman je tvitnil, da je odraščal ob Conneryju kot svojemu idolu. Označil ga je za legendo na platnu in v resničnem življenju.

Connery je vedno veljal za ponosnega Škota in znanega, tudi finančnega, podpornika Škotske nacionalne stranke, ki se bori za škotsko neodvisnost. Premierka Nicola Sturgeon ga je opisala kot svetovno legendo, a v prvi vrsti kot patriotskega in ponosnega Škota. “Naš narod danes žaluje za enim svojih najdražjih sinov,” je povedala.

Za seboj je pustil svojo soprogo, maroško-francosko slikarko Micheline Roquebrune, s katero sta bila poročena 45 let in sina Jasona (letnik 1963, iz prvega zakona z Diane Cilento).

BIOGRAFIJA SIR SEAN CONNERYJA

Filmski svet se je poslovil od prvega in najslavnejšega Jamesa Bonda, Seana Conneryja, pri katerem so mediji vedno znova pritaknili, da ga določa nezgrešljivi škotski šarm. Igralec je umrl danes, v 91. letu starosti.

Produkcijska hiša EON Productions je leta 1962 začela uspešno serijo o Bondu po predlogi britanskega avtorja Iana Fleminga. Do leta 1983 je Connery nastopil v sedmih film o tajnem agentu 007.

Verjetno najslavnejši škotski igralec se je rodil v Edinburghu v delavski družini. Pri 23 letih se je v izbiri med igralstvom in profesionalnim nogometom odločil za prvo možnost, za kar je kasneje dejal, da je bila ena njegovih pametnejših odločitev. Pred tem je opravljal več različnih del, med drugim je dostavljal mleko in vozil tovornjak.

Prvo večjo vlogo je odigral v filmu No Road Back režiserja Montgomeryja Tullyja iz leta 1957, temu pa so sledili številni nastopi tako v filmih za veliko platno kot v televizijskih serijah in filmih, denimo leta 1961 v Macbethu in Ani Karenini. Pravi preboj mu je leto kasneje prinesla vloga Jamesa Bonda v filmu Dr. No Terencea Younga.

Izmišljenega tajnega agenta je interpretiral v še šestih filmih franšize, ki še ni končana: Iz Rusije z ljubeznijo (1963), Goldfinger (1964), Operacija Grom (1965), Le dvakrat živiš (1967), Diamanti so večni (1971) ter Nikoli ne reci nikoli več (1983).

Kot navaja spletna filmska baza podatkov IMDb, so nekateri verjeli, da bo vloga Jamesa Bonda zaznamovala njegovo kariero, vendar je dokazal nasprotno: postal je eden najvidnejših igralcev svoje generacije, ki je posnel kopico uspešnih filmov. Največje priznanje je dosegel z vlogo irskega policaja v filmu Nedotakljivi Briana De Palme iz leta 1987. Osvojil je oskarja za stransko vlogo in s tem ukradel pozornost glavnemu igralcu filma Kevinu Costnerju.

Videti ga je bilo mogoče v še številnih drugih filmih, kot so Marnie Alfreda Hitchcocka (1964), Umor na Orient ekspresu Kennetha Branagha (1974), Ime rože Jean-Jacquesa Annauda (1986), Indiana Jones in Zadnji križarski pohod Stevena Spielberga (1989), Vzhajajoče sonce Philipa Kaufmana (1993) in Družba pravih gospodov Stephena Norringtona (2003).

“Morda nisem najboljši igralec, še slabši pa bi bil, če bi počel kaj drugega,” je dejal ob neki priložnosti.

Št. komentarjev: 2
  1. silvo pravi

    Naj počiva v miru, bil je legenda!

  2. linke pravi

    Long live forever James Bond or Juan Sanchez- Villalobos Ramirez.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen