Trump še naprej zahteva preiskavo Josepha Bidna zaradi korupcije

0

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo na televiziji Fox News vztrajal pri uvedbi preiskave svojega nasprotnika na predsedniških volitvah, demokrata Josepha Bidna in njegovega sina Hunterja. Zelo se je razveselil ob vprašanju, zakaj ne bi imenoval posebnega tožilca za preiskavo vseh 47 let političnega delovanja Josepha Bidna.

Trumpa je vprašanje med njegovo priljubljeno oddajo Fox in prijatelji razveselilo in je ponovno javno pozval pravosodnega ministra ZDA Billa Barra k ukrepanju. “Moramo ga prepričati, naj ukrepa. In ukrepati mora hitro, še pred volitvami. To je ogromna korupcija,” je dejal Trump.

Trumpov odvetnik Rudy Giuliani je časopisu New York Post predal prenosni računalnik, ki naj bi ga odkrili v popravljalnici v Delawaru in naj bi vseboval elektronsko pošto Hunterja Bidna. Giuliani ga je najprej nesel na televizijo Fox News, kjer so ga zavrnili, čeprav pa zdaj o tem intenzivno razpravljajo, sklicujoč se na New York Post, ki je sicer prav tako v lasti medijskega mogotca Ruperta Murdocha.

Drugi mediji se držijo stran, ker je Giuliani zadolžen za iskanje umazanije o Bidnu, ameriški obveščevalci pa so že lani Belo hišo obvestili, da Giulianiju informacije predajajo ruski obveščevalci.

FBI zadeve ne komentira, Trumpu pa je priskočil na pomoč nekdanji republikanski kongresnik John Ratcliffe, ki ga je predsednik postavil na položaj nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti. Ta je na televiziji Fox zatrdil, da ni nobenih dokazov, da je Giulianijev prenosni računalnik prišel od Rusov. Trump se mu je zaradi tega javno zahvalil.

Bill Barr se je zapisal v zgodovino kot pravosodni minister ZDA, ki je šel doslej najbolj na roko predsedniku. Barr je interpretiral preiskovalno poročilo posebnega tožilca Roberta Muellerja in Trumpa razglasil za nedolžnega vpletanja v preiskavo ruskega vpletanja v volitve 2016. Večkrat je posredoval v korist Trumpovih zaveznikov, ki so se znašli pred sodiščem, ukazal pa je tudi preiskavo preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve.

Pri Trumpovih pozivih, naj uvede preiskavo političnega nasprotnika, pa se je Barr potuhnil. Trumpa je sicer zaradi podobnih zahtev od ukrajinskega predsednika doletela ustavna obtožba.

Biden Trumpovih napadov ne komentira. Dejal je le, da gre za kampanjo blatenja v obupnem poskusu vplivanja na volitve, ko Američane zanima vse kaj drugega, na primer pandemija koronavirusa in gospodarski položaj.

Ameriški pravniki menijo, da Trump nedvomno zlorablja svoja pooblastila na način, ki si ga pred njim v ZDA ni bilo mogoče zamisliti. “Predstavljajte si, da bi George Bush mlajši zahteval preiskavo Johna Kerryja in njegove družine, ali pa, da bi Barack Obama pritiskal na Erica Holderja, naj uvede preiskavo družine Mitta Romneyja,” je za Politico dejal nekdanji zvezni tožilec Elie Honig.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen