Trump in Biden pred zadnjim televizijskim soočenjem

0

Predsedniška kandidata ZDA Donald Trump in Joe Biden se bosta nocoj v Nashvillu pomerila na drugem in zadnjem televizijskem soočenju pred volitvami, ki bodo 3. novembra. Soočenja bi morala biti tri, vendar je Trump odpovedal udeležbo na drugem, ker mu ni bil všeč virtualni format.

Prvo soočenje med kandidatoma republikancev in demokratov je bilo 29. septembra v Clevelandu, kjer je Trump Bidna v 90 minutah prekinil med odgovarjanjem na vprašanja kar 128-krat. Številni so zato prenehali gledati soočenje na televiziji, analitiki pa so ga označili za sramoto.

Trump je vmes potem zbolel za covidom-19 in Komisija za predsedniška soočenje se je odločila, da bo drugo, napovedano za Miami potekalo virtualno. Trump je to zavrnil in potem sta imela kandidata vsak svojo javno tribuno. Biden na televiziji ABC, Trump na televiziji NBC, ki je organizator zadnje televizijske debate v Nashvillu.

Komisija se je zaradi slabih izkušenj s prvim soočenjem v Clevelandu odločila, da bosta imela kandidata sedaj na voljo dve minuti za odgovor na prvo vprašanje na začetku vsakega od šestih tematskih sklopov soočenja za katera je predvidenih po 15 minut. Ko bo govoril Trump, bo Bidnov mikrofon izklopljen in obratno.

Trump se je nemudoma pritožil, da je ta ukrep voda na mlin Bidnu, čeprav mu je obnašanje na prvem soočenju še malce bolj povečalo zaostanek za Bidnom v anketah.

Trump se pritožuje tudi nad voditeljico televizije NBC Kristen Welker, ki bo povezovala soočenje, ker naj bi bila na strani Bidna, vendar pa so za Trumpa na nasprotnikovi strani vsi voditelji, ki niso povsem na njegovi strani.

Welkerjeva je napovedala debato o koronavirusu, ameriških družinah, rasnih vprašanjih, podnebnih spremembah, nacionalni varnosti in vodstvu. Republikanci se pritožujejo, da ni zunanje politike, čeprav je ta vključena v nacionalno varnost.

Glede na stanje v anketah na soočenju odmevnejši rezultat bolj potrebuje Trump kot Biden, vendar pa namerava predsednik ZDA nasprotnika predvsem napadati zaradi poslov sina Hunterja Bidna v Ukrajini in na Kitajskem.

Te zadeve trenutno zanimajo le Trumpovo bazo, večina Američanov pa si želi izvedeti kdaj bo Washington potrdil nov paket pomoči zaradi koronavirusa. Demokrati podpirajo obilno pomoč.

Potem, ko je najprej ukazal konec pogajanj in napovedal, da bo pomoč prišla šele po njegovi zmagi na volitvah, je Trump spremenil smer in je sedaj s podporo okrog 1800 milijard dolarjev skupaj z demokrati proti senatni večini republikancev, ki želi potrditi le okrog 500 milijard dolarjev pomoči.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen