Tomićeva bi sredi najhujše epidemije koronavirusa reševala zastonjkarske kulturnike in nevladnike iz Metelkove

8

Odbor DZ za kulturo, ki ga vodi agresivna Violeta Tomić, bo na današnji seji obravnaval izselitev kulturniških in civilnodružbenih organizacij iz stavbe na Metelkovi 6 v Ljubljani ter očitke o vladnem pritisku na javne medije in novinarstvo v senci spopadanja z epidemijo novega koronavirusa. Zahtevo za sklic nujne seje odbora so podale poslanske skupine Levica, LMŠ, SD in SAB.

A Tomićevi in ostalim predlagateljem te seje je potrebno še enkrat naliti čistega vina. Po evidenci plačnikov stroškov upravljanja na Ministrstvu za kulturo je uporabnikov prostorov 18. Katere nevladne organizacije še uporabljajo prostore poleg naštetih, se ne ve, saj je možno, da so v neuradnem “podnajemu”. Problem je v tem, da niti teh uradnih 18 uporabnikov ne plačuje nobene najemnine, nekateri pa celo ne poravnavajo niti osnovnih obratovalnih stroškov.

PREBERITE ŠE TO: Nedopustno & primitivno: Poslanci Levice ob nastopu poslanke Šuštarjeve tolkli po dragih mizah, Tomičeva nabijala celo s pisalom!?

Kot prva točka je na dnevni red uvrščen poziv proti prisilni izselitvi kulturniških in civilnodružbenih organizacij iz stavbe na Metelkovi 6 v Ljubljani ter za takojšnjo ustavitev sovražne politike vladajoče koalicije proti nevladnim prostovoljskim organizacijam.

Ministrstvo za kulturo je nevladne organizacije, ki delujejo na omenjenem naslovu, 19. oktobra pozvalo k izselitvi do konca januarja 2021. Kot razloge za to je navedlo dotrajanost stavbe in prepotrebno prenovo. V Levici so, kot piše v gradivu za sejo, ogorčeni nad početjem ministrstva in vlade, zlasti pa zaskrbljeni zaradi situacije, v katero je s tem pahnjen kulturniški nevladni sektor.

Predlagajo, naj odbor sprejme sklepa, da poziva ministrstvo in vlado, naj odstopita od namere po prekinitvi najemnih pogodb oz. brezplačne uporabe prostorov z organizacijami, ki delujejo na Metelkovi 6, in da poziva ministrstvo in vlado, naj v primeru obnove stavba zagotovita začasne nadomestne prostore vsem najemnikom.

V nadaljevanju seje bo beseda tekla “o pritiskih in poskusih razgradnje javnih medijev in pokončnega novinarstva s strani vlade v senci spopadanja s epidemijo covida-19”.

Kot piše v gradivu predlagatelja SAB, si vlada v senci boja z epidemijo koronavirusne bolezni 19 vztrajno prizadeva za prisvajanje javnega medijskega servisa. V SAB, LMŠ, SD in Levici si prizadevajo za “odprto demokracijo in družbo, v kateri so kritike dobrodošle, ne zatirane”. Poleg tega ostro nasprotujejo udaru na javni RTVS in STA. Zato predlagajo, da odbor sprejme sklep, da poziva vlado, naj nemudoma zaustavi vse poskuse razgradnje in politične poreditve javnih medijev.

Št. komentarjev: 8
 1. mirror pravi

  Dojenje psa, oblečena nosečnica v razrezano slovensko zastavo in zažiganje križa ni kultura za normalne Slovence. DZ za kulturo nima primerne predsednice. Če ima parazitska organizacija lokal v najemu, mora plačevati najemnino. Če pa sploh nima pogodbe, pa jo je treba prisilno izseliti.

  1. cek pravi

   Podpišem! Vse izseliti in naj se končno primejo poštenega dela.

 2. Tramo pravi

  Bosanka pač. In bedasti volivci, ki so ji zaupali glas. Na kant bo spravila vas, leni kulturniki pa bodo še dobili kvečjemu kakšen evro zraven.

  1. lekadol pravi

   Ženska me spominja na podg…no, drobni učki in zabuhel obrazek!

 3. mirror pravi

  Tomićeva služi na več mestih in ima polne žepe denarja, kot tajkuni. “Blaginja za vse, ne le za peščico.” To je propagandni slogan Levice. On spada med peščico.

 4. raft pravi

  Nobeden nam ne sme uiti.

 5. ulko pravi

  Dovolj je ščitenja NE-kulturnih lubadarjev!

 6. Viktorh pravi

  Bravo, Odbor DZ za kulturo soglaša z razrešitvijo šefa javne hiše

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen