Tihanovska: Nagrada Saharov priznanje za ves beloruski narod

0

Nagrada Saharov, ki se jo je Evropski parlament odločil letos podeliti beloruski opoziciji, je nagrada za beloruski narod, je v odzivu na današnjo razglasitev nagrajenca dejala voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska.

“To ni moja osebna nagrada, to je nagrada za beloruski narod,” je dejala med novinarsko konferenco v Koebenhavnu, kjer je na dvodnevnem obisku. “Brez beloruskega naroda jaz ne bi bila nihče. In enako, če ne bi bilo voditelja, se beloruski narod ne bi mogel združiti v nadaljevanju boja,” je dejala.

“Gre za znak našemu režimu pred drugimi državami, da so naš boj za človeško dostojanstvo in človekove pravice zelo pomembni za naše sosednje države,” je 38-letna političarka, ki se je zatekla v Litvo, še menila glede podelitve nagrade. Vztrajala je tudi, da bodo z bojem nadaljevali in ga ne bodo opustili.

Demokratično opozicijo v Belorusiji zastopa koordinacijski svet, ustanovljen na pobudo več žensk ter uglednih osebnosti iz politične sfere in civilne družbe.

Evropski parlament je poleg Tihanovske uradno nagradil še devet njegovih članov, med drugim obe ženski, ki sta skupaj z njo vodili kampanjo pred predsedniškimi volitvami, Marijo Kolesnikovo in Veroniko Cepkalo, pa tudi Nobelovo nagrajenko za književnost Svetlano Aleksijevič. Med nagrajenci je tudi soprog Tihanovske, bloger Sergej Tihanovski, ki je v zaporu.

Belorusija je vse od spornih predsedniških volitev 9. avgusta v politični krizi – zmago je razglasil dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko, a opozicija vztraja, da je prišlo do volilnih prevar in zahteva njegov odstop. V državi redno potekajo protesti, ki so deležni brutalnega zatiranja s strani režima.

Kot je ob razglasitvi letošnjega dobitnika nagrade Saharov dejal predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, ima beloruska opozicija na svoji strani nekaj, česar surova sila ne more poraziti: resnico. “Ostanite odločni in ne opustite svojega boja. Mi vam stojimo ob strani,” je dejal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen