Tajfun Molave na Filipinih zahteval več življenj

0

Tajfun Molave je z močnim dežjem in vetrom danes prešel Filipine, kjer je v osrednjem delu države povzročil poplave in zahteval najmanj tri življenja. Še vedno pogrešajo 12 ribičev, potem ko je več deset ribiških ladij potonilo v viharnem morju z visokimi valovi.

Pristojne oblasti so sporočile, da je potonilo okoli 30 ribiških ladij na morju ob obali provinc Batangas in Bataan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tajfun Molave je vzhodno obalo Filipinov dosegel v nedeljo in s seboj prinesel močan dež in veter, ki je podiral električne drogove in drevesa ter odkrival strehe. Poplavilo je več nizko ležečih vasi in obdelovalnih površin ter uničilo več domov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sedaj je preko Južnokitajskega morja na poti proti Vietnamu z vetrom s hitrostjo 140 kilometrov na uro in sunki vetra do 170 kilometrov na uro, je sporočila filipinska meteorološka agencija.

Vse tri smrtne žrtve so utonile, so sporočile pristojne oblasti in opozorile, da bi žrtev lahko bilo še več, saj lokalne oblasti sedaj ugotavljajo nastalo škodo. Eno od žrtev so odnesle narasle vode, ko je skušala prečkati reko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več kot 150.000 prebivalcev je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove na prizadetih območjih, ki se po izboljšanju vremena sedaj postopno vračajo. V okoli 800 evakuacijskih centrih je danes še vedno okoli 70.000 ljudi. Številna območja so še vedno brez električne energije, saj jih zaradi poplav delavci ne morejo doseči.

Molave je 17 tropski ciklon, ki je letos dosegel Filipine. Letno otoško državo doseže v povprečju 20 ciklonov. Eden najmočnejših je bil tajfun Haiyan, ki je novembra 2013 zahteval več kot 6300 življenj. Svoje domove je takrat zapustilo več kot štiri milijone ljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen